Pentru a evita specula, ANRE vrea să instituie o garanție de 5% din valoarea avizelor tehnice de racordare și licitații

Foto Pexels/ Pok Rie Foto Pexels/ Pok Rie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei lucrează la o modificare a metodologiei de racordare şi a propus două principii, respectiv instituirea unei garanţii de 5% din valoarea ATR-urilor şi un principiu de acordare a avizelor tehnice de racordare pe bază de licitaţii, a declarat, marţi, preşedintele ANRE, George Niculescu, scrie Agerpres. Modificările vin în contextul care numeroase companii solicită ATR, pentru ca în cele din urmă să nu mai realizeze investiția pentru care l-au solicitat, însă între timp blochează șansele altor companii care ar dori de fapt să realizeze investiții.

„Lucrăm într-adevăr la o modificare a metodologiei de racordare. Este vorba despre schimbarea regulilor de racordare, pentru că trebuie să punem în balanţă şi să vedem exact ce ne dorim. Nu vor fi modificări doar pentru producătorii de energie din surse regenerabile, ci pentru toţi producătorii, în general. Ne dorim, din punctul de vedere al Autorităţii de Reglementare, mai mulţi megawaţi instalaţi în reţele, care să producă energie, care să genereze energie ieftină care să pună presiune pe preţ şi nu ne dorim foarte mulţi megawaţi pe hârtie, în proiecte care nu se vor finaliza sau au o rată mică de succes în ceea ce priveşte implementarea.

De aceea am venit cu propunerea şi am organizat în cadrul Senatului, săptămâna trecută, o şedinţă de lucru, tocmai pentru că suntem în plin proces de transparenţă la Autoritatea de Reglementare cu această nouă metodologie de racordare. Am propus două principii: instituirea unei garanţii în valoare de 5% din valoarea ATR-urilor (avize tehnice de racordare n.r), lucrărilor din ATR, lucru care, cumva, să probeze bonitatea, interesul investitorului de a realiza acea investiţie, şi un alt principiu de acordare a avizelor tehnice de racordare, după un principiu de licitaţii. Deci un cadru concurenţial între doritorii de putere instalată în reţelele de distribuţie şi în reţeaua de transport, care să se facă pe principii de concurenţă, în funcţie de disponibilul care va fi arătat de un studiu de soluţie global pe care noi am propus să-l efectueze colegii de la Transelectrica”, a explicat Niculescu la o conferinţă pe teme de energie, relatează Agerpres.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

El a adăugat că se derulează discuţii privind modul în care va fi realizat acest studiu global, care să cuprindă fiecare segment de reţea, să se ştie exact disponibilul pe fiecare segment de reţea în aşa fel încât să poate fi „monetizat şi materializat” disponibilul din reţele, în interesul dezvoltatorilor, al producătorilor serioşi de energie din surse regenerabile.

Preşedintele ANRE a subliniat că, de la începutul anului, există autorizaţii de înfiinţare acordate pentru o putere de 132 de MW şi licenţă doar de 10 megawaţi.

„Deci vedem că la licenţiere, după ce construcţia este gata, puterea instalată care vine la licenţiat este mult mai mică decât puterea instalată care vine la autorizaţie de înfiinţare”, a punctat Niculescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: