Perspectivele zonei euro se întunecă, cu Germania în pragul recesiunii

zona euro

Economia zonei euro a început anul 2022 pe o bază slabă, restricțiile legate de pandemie afectând încrederea și pe fondul temerilor crescânde că Germania s-ar putea afla în pragul recesiunii pentru a doua oară de la începutul crizei, scrie Bloomberg.

Indicatorul sentimentului economic al Comisiei Europene a scăzut la 112,7 în ianuarie, cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni, cauzat de scăderi în majoritatea sectoarelor și în rândul consumatorilor. Așteptările de angajare au scăzut pentru a doua lună la rând.

Raportul vine după ce Germania a anunțat că economia sa a scăzut cu 0,7% în al patrulea trimestru, de peste două ori mai mult decât au prezis economiștii. De cealaltă parte, Franța și Spania au raportat o creștere mai rapidă decât se aștepta.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Europa este în urma SUA și Regatului Unit în redresarea după pandemie, deoarece blocajele de aprovizionare lovesc producția, iar restricțiile din pandemie afectează serviciile și lipsa de personal perturbă toate părțile economiei.

Fondul Monetar Internațional și-a redus în această săptămână perspectivele pentru zona euro și a avertizat că inflația va persista mai mult timp.

Presiunea prețurilor record îi testează deja pe factorii de decizie de la Banca Centrală Europeană, care indică o scumpire a energiei pe care nu o pot controla. Guvernele au intervenit prin compensarea costurilor mai mari pentru consumatori pentru a preveni o restrângere a cheltuielilor, care s-ar putea majora în contextul tensiunilor crescânde la granița dintre Rusia și Ucraina.

Furnizorii de servicii și comercianții cu amănuntul se așteaptă ca prețurile să crească în următoarele luni, a arătat sondajul Comisiei. Consumatorii au devenit mai pesimiști cu privire la situația lor financiară viitoare.

Producătorii se așteaptă ca prețurile de vânzare să scadă. În același timp, comenzile au scăzut ușor în ianuarie, în timp ce așteptările privind producția au rămas în mare parte neschimbate.

Un sondaj printre managerii de achiziții a arătat, la începutul acestei săptămâni, că blocajele lanțului de aprovizionare încep să scadă. În timp ce producătorii de automobile de la Volkswagen AG până la Stellantis NV se așteaptă ca această tendință să continue, ei au avertizat, de asemenea, că microcipurile vor rămâne rare în prima jumătate a anului.

În același timp, controalele stricte privind Covid-19 în China și în mare parte din restul Asiei ar putea încă să deraieze progresul dacă închiderile de fabrici similare cu cele din orașul-port Tianjin devin norma.

Companiile din zona euro și-au exprimat deja îngrijorarea că absențele personalului cauzate de boală sau regulile de carantină riscă să inhibe activitatea.

Regiunea a început 2022 cu cele mai stricte restricții de coronavirus din mai, potrivit IHS Markit. Aceste restricții afectează în principal comercianții cu amănuntul, furnizorii de servicii de ospitalitate și alte servicii.

În ianuarie, sentimentul economic în domeniul serviciilor a suferit de pe urma afacerilor și cererii dezamăgitoare din trecut. Consumul privat a scăzut în Germania și Spania la sfârșitul anului trecut, în timp ce consumatorii francezi au dat un impuls economiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: