Peste 85% dintre gospodăriile din România au acces la reţeaua de internet de acasă/ Cei mai mulți utilizatori, în regiunea Bucureşti-Ilfov

router internet Sursa foto: Pixabay

Ponderea gospodăriilor care au acces la reţeaua de internet de acasă a urcat în cursul anului la 85,7%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Din totalul gospodăriilor din România, 85,7% au acces la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere cu 3,6 puncte procentuale faţă de anul anterior. Proporţia persoanelor de 16-74 ani care au folosit vreodată internetul a fost de 92,5%, cu 2,8 puncte procentuale mai mult faţă de anul anterior”, arată datele INS.

În mediul urban, 89,8% dintre gospodării sunt conectate la internet, cu 9,5 puncte procentuale mai mult decât ponderea de 80,3% a gospodăriilor din mediul rural.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (92,9% gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Nord-Vest (89,1%) şi Vest (87,7%). Cele mai mici ponderi sunt în regiunile Sud-Est (81,7%) şi Sud-Muntenia (82,9%).

Numărul de persoane din gospodării constituie un factor de influenţă important, în ceea ce priveşte conectarea la internet. Faţă de anul 2022, s-a constatat o creştere a ponderii gospodăriilor cu acces la internet în rândul gospodăriilor formate dintr-o singură persoană cu 8,4 puncte procentuale, a celor formate din două persoane cu 2,5 puncte procentuale, iar în rândul celor formate din 3 sau mai multe persoane cu 1,3 puncte procentuale.

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, ponderea persoanelor care utilizează sau au utilizat vreodată internetul a fost de 92,5%, în creştere cu 2,8 puncte procentuale faţă de anul anterior, din care 96,4% au utilizat internetul în ultimele 3 luni. După frecvenţa folosirii internetului, dintre persoanele de 16-74 ani care au utilizat internetul în ultimele 3 luni, 70,4% au folosit internetul de mai multe ori pe zi, iar 21,6% o dată pe zi sau aproape în fiecare zi.

Pe regiuni de dezvoltare, cea mai mare pondere a persoanelor în vârstă de 16-74 ani care utilizează sau au utilizat vreodată internetul a fost de 97,3% în regiunea Bucureşti-Ilfov, urmată de regiunea Vest cu 96,3%. La polul opus se află regiunea Sud-Est cu 88,7%.

Ponderile persoanelor care utilizează internetul descresc odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, în anul 2023, ponderea persoanelor care utilizează sau au utilizat vreodată internetul din grupa de vârstă 16-34 ani a fost de 98,6%, în timp ce pentru grupa de vârstă cuprinsă între 55 şi 74 ani a ajuns la 81,4%.

În anul 2022, ponderea persoanelor din România în vârstă de 16-74 ani care au utilizat internetul în ultimele 12 luni, a fost de 88,9%, cu 2,2 puncte procentuale sub media Uniunii Europene.

Dintre cele 27 de state membre UE, în 15 ţări ponderea persoanelor în vârstă de 16-74 ani care au utilizat internetul în ultimele 12 luni, a depăşit media europeană, cea mai mare pondere înregistrându-se în Luxemburg (98,4%), iar cea mai mică în Croaţia (82,9%).

În anul 2023, în România s-a înregistrat o creştere a utilizării internetului, în ultimele 12 luni, în rândul persoanelor de 16-74 ani, de 2,7 puncte procentuale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Daca am avea si PON-uri cu un software functionabil, care nu se incing cand nu le folosesti si merg accesate de pe dispozitive wireless, fara certificate expirate doar de dragul aparentelor, acel ‘https’ care pt. multi pare inutil dar garanteaza ca esti conectat la ce trebuie + la ce e nevoie de cookies daca sunt direct legat la ‘tine’, salveaza ‘starea’, suntem in 2023, folosesti deja .js, descurca-te.

    Da, nu e tocmai vina lor ca vin tocmai cu ultimele chinezarii de aparatura, software-ul fiind chinezesc si ei nederanjandu-se sa optimizeze o linie de cod, de ex, aparatul incearca sa se conecteze la reteaua VoIP chiar daca utilizatorul nu plateste abonament pt. asa ceva pt. ca n-are nevoie, unul dintre motivele pt. care poate se incinge ?

    Ori, trimite ARP-uri in neant cand esti conectat PPPSomething cu ‘baza’. Nu mai vorbim daca ramane si WiFI-ul pornit cum se incinge. Si nu mai vorbim de de fapt conexiunea e IPv6 si ARP-urile n-ar trebui sa existe. Mai mult, ar trebui sa fie deja totul IPv6 via NAT64, by default. E deja 2024 !

    Lipsesc cateva SSIDs … Noaptea mintii.

    Ideea care e ? Sunt responsabili ca update-ul de firmware(imagine) a unui dispozitiv sa nu fie un downgrade overall pt. acesta(ceea ce mi s-a intamplat).

    Problemele pot fi in continuare enumerate.

    Repet, un Huawei de acum 10++ ani era mai apt decat un ZTE pe care-l folosesc toti acum.

    Da, exista varianta sa mergi pe un PON al tau dar parca nu te lasa sufletul sa dai 200$ pt… desi, sunt jale aceste aparate in termen de software.

    Ideal, si o repet, era sa ne putem baga fibra direct in MB sau fiecare router din ziua de azi sa aiba intrare pt. .

    Se fac foarte multi bani din necunoasterea maselor. Diferentele sunt imense.

    Doar pt. un anumit provider am calculat un 2euro net in plus + client * WWW(nr. total). DESI … ! Calitatea serviciilor tinde sa fie ‘questionabila’ …

    Ma rog. Sunt atatea probleme generate de lacomia unora.
    Asta-i pretul sistemului ‘Financiar’ .
    Cand ajungi listat la Pacanele(‘Bursa’), slujesti in principal si legal interesele acestora si pe urma cele ale clientilor, un conflict legal inca nesolutionat la nivel global pt. ca toti prefera ce e mentionat in ce v-am recomandat la articolul recent despre FMI … (Coruptie Profunda la nivel Ideologic)

  2. In caz ca m-am facut neinteles : Vorbim de Deep’Idle’. Acolo nu e voie sa se intample lucruri. La Huawei(si alt ISP) nu clipocea led-ul de net cand nu-l foloseam, cum e perfect normal. La ZTE(si actualul ISP)… Iti vine sa plangi cand il gasesti cum frige cand ‘crede’ ca dormi… Nu conteaza ora, lucreaza degeaba !

    (ori il foloseste cineva in scop perfect in zona gri a legii..)(la ce software au, nu excludem sa fie compromise chiar de producator, tinand cont ca sunt companii strategice de stat iar, interzicandu-se la nivel mondial, trebuiau de mult sa nu aiba ce cauta in casele noastre dar lacomie mare, investitie zero)

    Totusi, ‘lama lui Ockham’ ne sugereaza ca o configurare extrem de proasta undeva este vinovata.

  3. P.S. : Am uitat sa mentionez ca datorita ‘update’-ului din vara, nu-mi mai pot configura serverul NTP, care-i practic o amprenta, exact ca toate cookies-urile, dar m-am trezit cu altele inutile + cele mentionate.

    (practic, nu stiu de unde-si-l ia si nu-mi permit sa fiu obraznic si sa abuzez de atotdeschisa conexiune SSH; chiar m-am ferit viata asta de prostii, tocmai pt. binele meu..)

    Aceste bucati de hardware ar trebui sa aiba cum sa fie actualizate saptamanal la ultimul kernel pt. ca mereu si mereu se gasesc fel si fel de vulnerabilitati si ce poate fi mai important decat hub-ul cu restul lumii din casa ? (rezumandu-ne exclusiv la subiectul implicit) — si , in mod contrar, sunt cele mai abandonate(‘forsaken’) intr-ale actualizarilor…

    Da, si legat de pretul de mai sus, ma refeream la un PON cu suport OpenWRT, care i-ar scuti de-un efort urias, de care, oricum, nu-s capabili dar au cifre de afaceri exorbitante pt. ce ofera si costurile lor reale. (aici, noroc cu masinile de spalat bani)

    Din pacate, oricine orice ar zice, Europa e inca in urma cu decenii la capitolul IT si nu schiteaza ca vin cu ceva 100% autohton.
    (ceva in curs de dezvoltare pe RISC-V dar pana atunci… si la software nu mai vorbim; a si zis-o un mare european : ” ne trebuie companii care sa nu fie de vanzare Americii…” Mare Graitor !)

    (pan’ la proba contrarie, Europa joaca aceleasi jocuri murdare, din contra, chiar i-a infuriat ca IRA i-a fortat sa faca si ei ceva similar, anti-austeritate si implicit acumularea de capital nemeritat al oligarhiei; aici, trebuie sa multumim Americii pt. efectul indirect in acest sens).

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.