Petre Daea: Comisia Europeană a propus ajutoare suplimentare de 100 de milioane de euro pentru fermierii din cele 5 țări afectate de importurile din Ucraina/ O altă propunere, suspendarea importurilor până pe 5 iunie

Petre Daea Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat vineri, la Bucureşti, cu omologul ucrainean Mikola Solski pe tema tranzitului cerealelor din Ucraina către state terţe, adică Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia și România.

La finalul discuțiilor, Petre Daea a anunțat și ce soluții la această criză au venit din partea Comisiei Europene. Astfel, a spus Daea, este vorba de “două posibilități de intervenție, una prin compensarea fermierilor afectați din cele cinci țări, comunicându-ne suma de 100 de milioane euro puse la dispoziția acestora, sumă care vine ca urmare a solicitării țărilor. A doua direcție de sprijin a fost aceea propusă pe o perioadă determinată de timp, și anume până în data de 5 iunie, printr-o procedură de salvgardare excepțională, să se întrerupă, să se oprească importul pentru patru produse: grâu, porumb, floarea soarelui și rapița în cele cinci țări.”

Ministrul Petre Dea a mai spus că o hotărâre a comisie este așteptată săptămâna viitoare, marți, 25 aprilie. El a spus că, după decizia Comisie, va discuta iar cu omologul ucrainean.

“Noi ne vom întâlni din nou pentru a ne stabili o regulă pe o durată lungă de timp, întrucât România și Ucraina sunt țări mari producătoare de cereale, au în apropiere soluția care este marea. N-avem de unde știm ce se întâmplă în continuare din punct de vedere militar, dar trebuie știm ce ne trebuie din punct de vedere alimentar și săptămâna viitoare ne vom întâlni

El a adăugat că “patru ţări au luat unilateral decizia de a opri importurile. Noi nu am făcut acest lucru, pentru că am considerat necesar, pe de o parte, să fim alături de fermierii români şi, pe de altă parte, să ne respectăm acordurile pe care le-am semnat, în aşa fel încât regula să rămână regulă. Sunt în discuţie măsuri la nivelul Comisiei Europene, ştiindu-se un lucru foarte clar că politica comercială este apanajul Comisiei Europene, întrucât este o piaţă unică. De aceea, şi vicepreşedintele Comisiei Europene a spus foarte clar că deciziile luate de colegii noştri din ţările care au luat această decizie sunt ilegale, lucru pe care l-a consemnat sau l-a repetat de mai multe ori, şi s-a impus a se ridica aceste decizii în aşa fel încât Comisia să poată intra în jocul legitim de a stabili regulile care să protejeze fermierii noştri. Suntem solidari şi cu fermierii din celelalte ţări, din Polonia, din Ungaria, din Bulgaria şi din Slovacia, cum şi dumnealor sunt solidari cu noi şi cu fermierii ucraineni, dar regulile trebuie să le facem în comun. Să nu intrăm într-o concurenţă a deciziilor juridice. Nu ne avantajează pe niciunul, dimpotrivă, ne creează probleme suplimentare”, a spus Daea.

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *