Nu există măsuri în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României care să finanțeze o anumită companie privată, a declarat luni, la Bruxelles, un înalt oficial al Uniunii Europene, răspunzând la o întrebare adresată de Economedia.
Economedia a scris, în exclusivitate, la începutul lunii iunie, că la capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență al României se regăseau două proiecte pilot ale companiei private GSP Power, controlată de magnatul Gabriel Comănescu, care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului. Valoarea totală a celor două proiecte se ridica la 585 de milioane de euro. Acestea erau singurele proiecte ale unei companii private menționate în mod expres în PNRR-ul României. În documentul consultat atunci de Economedia nu se făcea referire la vreo licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP.
Gabriel Comănescu spunea atunci că proiectele GSP Power au fost incluse în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă întrucât îndeplinesc toate cerinţele europene privind finanţarea din aceste fonduri.
Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, a declarat atunci că nu știe cum a ajuns compania GSP să fie menționată în Plan, cu alocări de sute de milioane de euro fără licitație, susținând că proiectul respectiv a fost depus de Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL).
Întrebat cum a selectat Ministerul Energiei cele două proiecte, Virgil Popescu a spus că ar fi singurele care răspund necesității de a introduce producția de hidrogen.
Premierul Florin Cîțu spunea, la acea vreme, că, în urma discuţiilor purtate până atunci cu Comisia Europeană, nu au fost ridicate obiecţii în privinţa acestor proiecte.
Ulterior, însă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat într-un interviu pentru Economedia.ro și G4Media.ro că a decis să scoată toate proiectele directe ale unor companii de stat și private din Planul Național de Redresare și Reziliență transmis de România la Bruxelles, în locul finanțării directe a acestor proiecte punctuale urmând să fie organizată o selecție competitivă de proiecte.
Luni, Economedia a întrebat un înalt oficial al UE de la Bruxelles dacă PNRR-ul României mai include proiecte acordate unor companii private.
„Nu există măsuri care finanțează o companie privată în mod specific”, a spus înaltul oficial.
El a explicat că în PNRR vor fi însă măsuri pentru companii private, dar pe bază competitivă.