Politicienii sârbi le reproșează ecologiștilor că i-au obligat să revoce contractul de exploatare a litiului cu Rio Tinto

litiu Sursa foto: Rio Tinto

Politicienii sârbi le-au reproșat vineri ecologiștilor că i-au forțat să revoce contractul pentru proiectul de litiu al Rio Tinto de 2,4 miliarde de dolari, avertizând că această mișcare ar putea afecta eforturile de creștere și diversificare a economiei țării balcanice.

Cu toate acestea, ecologiștii, care au obținut o victorie după ce guvernul a cedat presiunilor și a revocat joi licențele de explorare a litiului, cer acum un moratoriu asupra exploatării litiului înainte de alegerile așteptate din aprilie, pentru a se asigura că decizia nu va fi anulată ulterior.

Zorana Mihajlovic, ministrul sârb al mineritului și energiei, a declarat vineri seara că Belgradul a acționat pentru a îndeplini cererile diferitelor grupuri verzi de a opri proiectul de litiu Jadar, dar le-a acuzat că injectează politică în problemele de mediu.

„Guvernul a arătat că dorește dialogul… (și) încercările de a folosi ecologia în scopuri politice demonstrează că (grupurilor verzi) nu le pasă nimic de viața oamenilor și nici de dezvoltarea industrială”, a spus Mihajlovic reporterilor.

Coaliția populistă de guvernământ a țării, condusă de Partidul Progresist Sârb (SNS), a fost criticată pentru că sprijină mineritul de litiu și cupru, erodând majoritatea confortabilă câștigată la votul din 2020.

Decizia este un eșec major pentru Rio Tinto, care spera că proiectul va ajuta compania să devină unul dintre cei mai mari 10 producători de litiu din lume. China este cel mai mare consumator și procesator de metal din lume, iar diferite țări europene au lucrat pentru a-și spori propria producție.

Rio Tinto a anunțat luna trecută că va cumpăra un al doilea activ de litiu pentru 825 de milioane de dolari în Argentina, deoarece încearcă să-și construiască afacerea cu materiale pentru baterii.

European Battery Alliance (EBA), o rețea de companii din lanțul de aprovizionare cu vehicule electrice formată de Bruxelles, a declarat că proiectul Jadar „constituie o cotă importantă din potențiala aprovizionare internă europeană”. Serbia nu este membră a UE, deși speră să adere la bloc în următorii ani.

„Ar fi contribuit la susținerea creșterii unui ecosistem industrial în curs de dezvoltare legat de bateriile din Serbia, contribuind la o sumă substanțială la PIB-ul anual al Serbiei”, a transmis EBA.

Acțiunile Rio Tinto din Australia au scăzut vineri cu 4,2%, iar la Londra, acțiunile companiei anglo-asutraliene au închis în scădere cu 2,2%.

Mii de sârbi au blocat drumurile în protestele împotriva sprijinului guvernului pentru proiect în ultimele luni, cerând Rio să părăsească țara și forțând municipalitatea locală să renunțe la un plan de alocare a terenului.

Mai multe proteste erau programate sâmbătă în orașul Loznica din vestul Serbiei unde urma să fie construită mina, a declarat Ljiljana Bralovic, unul dintre liderii protestului.

„Vrem nu numai să-i vedem pe Rio Tinto afară din Serbia, dorim și o interdicție permanentă a exploatării litiului și a boraților”, a spus Bralovic.

Aleksandar Jovanovic Cuta, un alt lider al protestului, a declarat că grupurile verzi vor împiedica orice încercare a viitorului guvern de a negocia un nou acord cu Rio Tinto după alegeri.

Sursa foto: Rio Tinto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *