Polonia și Ucraina vor deschide un „pod energetic” care va lega rețelele de electricitate dintre cele două țări

Energie curent electricitate Foto: Pexels.com

Polonia și Ucraina vor putea transfera în curând energie electrică între rețelele lor printr-o interconectare – ale cărei planuri au fost lansate după invazia Rusiei de anul trecut – care va fi deschisă în primul trimestru al anului 2023, scrie Notes from Poland.

Legătura de 400 de kilovolți (kV), descrisă în presa poloneză drept un „pod energetic”, va lega Khmelnytskyi, în vestul Ucrainei – unde se află o mare centrală nucleară – de Rzeszów, în sud-estul Poloniei.

„Testele de tensiune ale infrastructurii noastre sunt în curs de desfășurare în prezent, astfel încât să fim pregătiți”, a declarat Włodzimierz Mucha, vicepreședinte al operatorului polonez de rețea PSE, citat de ISB News.

„Colegii noștri de la Ukrenergo [operatorul din Ucraina] au mai multe provocări”, a adăugat el. „Trebuie să îi așteptăm. [Dar] se pare că în primul trimestru al acestui an ar trebui să fie și ei gata și vom putea conecta această linie și vom putea permite schimbul de energie electrică între sisteme.”

Planurile de creare a conexiunii au fost convenite între guvernele polonez și ucrainean în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Linia va face „posibil exportul de energie din Ucraina în Polonia”, dar și „importul de energie din Polonia în viitor, în cazul în care apar probleme în Ucraina”, a declarat Oleksandr Motsyk, consilier al ministrului ucrainean al Energiei, la acea vreme.

Anterior, o linie de 750 kV a funcționat între Khmelnytskyi și Rzeszów. Dar aceasta a fost închisă la mijlocul anilor 1990 și nu ar putea fi restabilită la aceeași tensiune, având în vedere standardele tehnice și de mediu actuale, relatează Polskie Radio.

Inițial se spera că transformarea legăturii la 400 kV – folosind aceleași linii electrice ca înainte, dar cu substații modernizate – ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului 2022.

Cu toate acestea, PSE a anunțat luna trecută că este „dificil să se dea o dată exactă pentru finalizarea lucrărilor efectuate pe partea ucraineană în condiții de război, în condiții de tiruri constante de rachete și cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică”.

Mucha a precizat atunci că Polonia a „oferit sprijin financiar” companiei Ukrenergo pentru a contribui la finalizarea lucrărilor de partea sa. PSE a donat, de asemenea, echipamente. Costurile totale pentru lucrările de pe partea poloneză s-au ridicat la aproximativ 30 de milioane de zloți (6,4 milioane de euro).

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *