Portugalia: Sistemul modernizat de vize de aur va stimula fondurile de investiții, iar banii nu vor mai merge în piața imobiliară

portugalia, Lisabona Sursa foto: pexels.com

Cumpărarea unei proprietăți în Portugalia nu mai este o cale de a obține o “viză de aur” care să le confere drepturi de rezidență, dar străinii care doresc să obțină o viză de aur pot în continuare să își plaseze banii în fonduri de investiții, care anticipează acum un boom al fluxurilor de intrare, scrie Reuters.

Guvernul portughez a înăsprit regulile după ce inițial a declarat în februarie 2023 că va elimina sistemul de vize de aur, care a fost acuzat de exacerbarea crizei imobiliare. Acesta încercase deja să redirecționeze investițiile imobiliare din marile orașe către zonele depopulate.

Sistemul, care oferă cetățenilor bogați din afara Uniunii Europene care investesc în Portugalia dreptul de a locui în această țară, a atras fonduri în valoare de 7,3 miliarde de euro de la lansarea sa în 2012. Cei mai mulți participanți provin din China, Brazilia și Statele Unite.

Aproximativ 90% din acești bani au fost investiți în sectorul imobiliar, ceea ce a stârnit plângeri că a dus la creșterea prețurilor locuințelor într-una dintre cele mai sărace națiuni din Europa de Vest.

Între timp, Comisia Europeană a cerut încetarea acestor programe, invocând riscuri de securitate.

Plasarea banilor în fonduri de investiții a fost o opțiune în cadrul programului portughez din 2015, dar acum se așteaptă ca acesta să fie principalul său canal. Alte căi includ donarea către proiecte culturale sau de cercetare.

“Imobiliarele au distras întotdeauna atenția de la celelalte opțiuni”, a declarat avocata Vanessa Lima, de la Prime Legal, care, printre alte servicii, îi ajută pe străini să aplice pentru viză.

“Principalul tip de investiții va fi (de acum înainte) în fonduri – nu există nicio îndoială.”

Pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să transfere 500.000 de euro către unul sau mai multe fonduri eligibile.

Autoritatea portugheză de reglementare a pieței bursiere CMVM, care certifică fondurile, a declarat că nu poate furniza o listă a celor eligibili pentru investițiile cu viza de aur. Lima a estimat că sunt în jur de 40, deși este posibil ca unele să nu mai fie deschise pentru investiții.

Printre cei care speră să beneficieze se numără fondul de investiții în agricultura durabilă Pela Terra, care ajută deja la regenerarea a aproape 1 000 de hectare de terenuri agricole în regiunea Alentejo.

“Noile reglementări sunt un vânt în pânzele noastre”, a declarat Alex Lawry-White de la Pela Terra.

El a descris schimbările ca fiind o “corecție” a normelor care au creat probleme, cum ar fi prețurile mai mari ale locuințelor, adăugând: “Programul de vize de aur ar trebui să aibă comunitatea … în centrul atenției sale”.

Jim Davidson, un investitor Pela Terra din Statele Unite, a declarat că imobiliarele erau încă o opțiune atunci când a început procesul de acordare a vizei de aur, dar că a fost conștient de creșterea sentimentului negativ față de acest program. El a spus că Pela Terra era mai aliniată cu valorile și etica sa.

Un alt fond, Sharing Education, investește în școli internaționale din Portugalia.

“Am observat o creștere a interesului din partea investitorilor… pentru că aceștia caută ceva diferit”, a declarat șeful său de relații cu investitorii, Goncalo Santos.

Deși nu există încă date oficiale, trei avocați specializați în vize de aur au declarat pentru Reuters că se așteaptă ca fondurile să reprezinte în curând 80-90% din toate aceste investiții. Dar, cu proprietățile închise, unii au spus că, în general, este posibil ca mai puțini bani să ajungă în Portugalia.

“Oamenii nu o fac din dorința de a investi, ci din necesitate… pentru a obține vizele de aur”, a declarat Francisco Barata Salgueiro, partener senior responsabil de departamentul de investiții străine de la EDGE International Lawyers.

Contribuția de cel puțin 250.000 de euro la proiecte culturale sau 500.000 de euro la cercetarea științifică – sau generarea a 10 locuri de muncă – poate contribui, de asemenea, la obținerea unei vize de aur. Solicitanții trebuie să permită verificarea cazierului judiciar și să demonstreze că nu au datorii restante.

Lima, de la Prime Legal, crede că vor fi create mai multe fonduri acum că proprietățile imobiliare nu mai sunt o opțiune – și că unele fonduri existente se vor reorienta în afara domeniului imobiliar – și că donațiile către proiecte culturale vor deveni mai populare.

Însă Nuri Katz, de la firma de consultanță Apex Capital Partners, a declarat că excluderea investițiilor imobiliare ar face Portugalia mai puțin atractivă pentru investitori, care s-ar îndrepta către sistemele de vize de aur ale altor țări. Spania, țara vecină, se numără printre cele care încă permit investițiile imobiliare.

Faptul că fondurile eligibile trebuie să investească doar 60% din numerar în Portugalia ar reduce și mai mult beneficiile sistemului pentru această țară, a spus Katz.

Avocații și firmele de consultanță se plâng de mult timp că procesul de acordare a vizelor de aur este lent și birocratic, iar unii au dorit mai multă claritate cu privire la noile reguli, care interzic atât investițiile imobiliare directe, cât și cele indirecte.

“Dacă un fond vrea să investească într-o fabrică… este sau nu o investiție indirectă în imobiliare?”, a întrebat Salgueiro de la EDGE. “Nu credem că da, dar au apărut aceste incertitudini”.

Avocata Raquel Cuba Martins a declarat că unii dintre clienții săi erau, de asemenea, îngrijorați de riscul politic. Portugalia va organiza alegeri anticipate în martie, după ce guvernul s-a prăbușit în urma unei serii de scandaluri.

“Am avut deja retrageri (de cereri) din cauza instabilității legislative și a lipsei de certitudine”, a spus Martins. “(Alții) preferă să investească acum și să înceapă procesul decât să aștepte o schimbare pe care ar putea-o face un nou guvern.”

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *