Portugalia intenționează să renunțe la o controversată scutire de impozit pentru străini, care inițial a contribuit la atragerea unui val de sosiri de rezidenți bogați, dar a alimentat o criză imobiliară prin creșterea prețurilor proprietăților, scrie Financial Times.
Prim-ministrul António Costa a descris regimul fiscal special, introdus pentru a ajuta Portugalia să se redreseze în urma crizei financiare din 2008, ca fiind o „nedreptate fiscală” care nu mai „are sens”. Acesta urmează să fie eliminat în 2024.
Anunțul său este cel mai recent exemplu al entuziasmului tot mai scăzut al Portugaliei față de noii rezidenți cu venituri ridicate, în urma deciziei din acest an de a aboli programul „viza de aur” pentru non-europenii bogați.
Aceste măsuri au fost determinate de neliniștea legată de impactul banilor străini pe piața imobiliară, unde o creștere bruscă a prețurilor locuințelor a făcut ca mulți rezidenți locali să se lupte pentru a găsi locuințe adecvate, în special în orașele Lisabona și Porto și în Algarve.
Costa, șeful unui guvern socialist care se confruntă cu o nemulțumire publică larg răspândită pe această temă, a declarat pentru CNN Portugalia: „Menținerea acestei măsuri în viitor ar prelungi o nedreptate fiscală care nu este justificată și ar continua să umfle piața imobiliară într-un mod distorsionat.”
Reducerile fiscale, disponibile pentru persoanele care devin rezidente în Portugalia prin petrecerea a mai mult de 183 de zile pe an în această țară, includ o rată specială de impozitare de 20% pentru veniturile din activități cu „valoare adăugată mare”, care acoperă profesori, medici și arhitecți, printre alte roluri profesionale.
Un alt element este o rată unică de impozitare de 10% pentru pensiile provenite din sursă străină. Inițial, Portugalia a introdus o scutire totală de impozit pe pensii, dar a introdus această rată redusă pentru a potoli plângerile din partea țărilor UE, inclusiv Suedia și Finlanda, ai căror pensionari se mutau în această țară.
Un al treilea beneficiu în cadrul regimului special este o scutire de impozit pe veniturile de sursă străină, inclusiv plățile de chirie de la chiriași, în cazul în care acestea sunt impozitate în țara de origine.
Beneficiile au fost, de asemenea, disponibile pentru cetățenii portughezi care au locuit în străinătate timp de cel puțin cinci ani.
Costa a declarat că scutirile fiscale vor rămâne în vigoare pentru cei care s-au calificat deja pentru acestea. Mai mult de 50.000 de persoane au beneficiat deja de acest regim până în 2020. Guvernul a declarat că suma veniturilor care nu au fost impozitate datorită prevederilor sale în 2022 a fost de 1,5 miliarde de euro.
Bruno Andrade Alves, partener de taxe la firma de contabilitate PwC, a declarat că anunțul a fost „destul de surprinzător”, dar că semnificația sa deplină nu va fi clară până când Costa nu va dezvălui detaliile într-un nou buget național, marți, săptămâna viitoare.
„Trebuie să așteptăm pentru a înțelege ce spune de fapt. Nu este clar dacă se referă la toate sau doar la anumite părți ale regimului”, a declarat Andrade Alves.
Portugalia se află într-o poziție fiscală relativ solidă și a înregistrat un excedent bugetar în prima jumătate a acestui an egal cu 1,1% din produsul intern brut.
Însă succesul său fiscal a atras critici din partea unor alegători care se întreabă de ce nu folosește surplusul pentru a face mai mult pentru a rezolva criza imobiliară, pentru a investi în sănătate și educație sau pentru a reduce taxele. Este de așteptat ca Costa să încerce să îi liniștească prin anunțarea de noi măsuri în anunțul bugetar de săptămâna viitoare.