Președintele Azerbaidjanului spune că sporește aprovizionarea cu gaz pe piețele europene

gaze Sursa foto: Pixabay

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a vorbit recent despre noul rol al țării sale în diversificarea aprovizionării cu gaz a Europei, deoarece securitatea energetică rămâne în topul politicilor energetice naționale și regionale, scrie Caspian News, citată de Rador.

Declarațiile făcute de președinte la cea de-a 9-a reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze au prezentat o imagine de ansamblu a modului în care Azerbaidjanul lucrează pentru a ajuta factorii de decizie europeni să permită aprovizionarea cu energie sustenabilă.

„Lumea s-a schimbat. Problemele de securitate energetică au devenit din ce în ce mai importante pentru fiecare țară… Securitatea energetică este într-adevăr o chestiune de securitate națională. Și eforturile noastre comune în ceea ce privește construirea de noi rute și angajarea de noi surse par să fie acum mai necesare ca oricând”, a spus președintele Aliyev, citat de President.Az, în discursul său de deschidere.

Potrivit președintelui Aliyev, noua realitate reflectă o nevoie semnificativă de diversificare continuă a aprovizionării cu energie, pentru care Azerbaidjanul este pregătit și dispus să furnizeze mai multe gaze naturale Europei până în 2027.

„Vorbim despre extinderea TANAP de la 16 la 32 de miliarde de metri cubi și extinderea TAP de la 10 la 20 de metri cubi. Așadar, intenționăm să ne dublăm până în 2027 exportul de gaze către Europa, iar acest lucru este realizabil pentru că avem resurse”, a spus el referindu-se la Memorandumul de înțelegere semnat în iunie 2022 cu Comisia Europeană privind creșterea livrărilor de gaze din Azerbaidjan.

TAP și TANAP fac parte din megaconducta Coridorul Sudic de Gaze (SGC) care alimentează Turcia și Uniunea Europeană cu gaz azer, de la sfârșitul anului 2020. Capacitatea anuală contractată a TAP și TANAP este de 10 miliarde de metri cubi (bcm) și, respectiv, 16 miliarde de metri cubi pe an.

Conducta SGC, cu o lungime de 3.500 de kilometri, întărește securitatea energetică europeană, diversificând aprovizionarea cu energie și stimulând eforturile de decarbonizare prin furnizarea unui flux neîntrerupt de gaz natural azer. Coridorul Sudic de Gaze, definit ca una dintre cele mai complexe și mai scumpe conducte din lume construite până în prezent, este o rută energetică unică pentru transportul gazelor naturale din rezervele Mării Caspice direct către piața europeană. Principala sursă de gaze naturale pentru SGC este zăcământul offshore Shah Deniz din Azerbaidjan, cu o rezervă estimată la 1,2 trilioane de metri cubi.

Președintele Aliyev a spus că vastele rezerve naturale, care sunt estimate la peste 2,6 trilioane de metri cubi de gaz, permit Azerbaidjanului să își crească exporturile de gaze, așa cum se arată în statisticile de la sfârșitul anului 2020.

„Exportul nostru de gaze naturale este în creștere. În 2021, era în jur de 19 miliarde de metri cubi. Anul trecut a fost 22,6. Și anul acesta ne așteptăm la 24,5. Asta înseamnă că MoU cu Comisia Europeană este implementat cu succes. Nu doar creștem producția, ci creștem și exportul și extindem geografia”, a spus el, referindu-se la acordurile cu noi țări europene pentru exportul de gaze pe SGC.

Noi cumpărători de gaz din Azerbaidjan

În decembrie 2022, Azerbaidjanul și România au semnat un acord care a pus Bucureștiul pe lista cumpărătorilor de gaz azer. În ianuarie, România a început să primească gaz azer. Până la 1 aprilie, țării din sud-estul Europei îi vor fi livrate în total 300 de milioane de metri cubi de gaz. Baku și Bucureștiul au semnat un nou acord pentru mai multe livrări de gaz, în marja celei de-a 9-a reuniuni ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, de săptămâna trecută. Conform acordului, România va primi până la 1 miliard de metri cubi de gaz din Azerbaidjan, în perioada 2023-2024.

Ungaria a urmat exemplul Bucureștiului pentru a obține o înțelegere similară, în ianuarie, pentru achiziționarea de gaz din Azerbaidjan. Ungaria a purtat discuții cu Azerbaidjanul pentru achiziționarea de gaz, de la începutul anului trecut. Grupul energetic de stat al țării, MVM, a negociat cu compania energetică de stat a Azerbaidjanului, SOCAR, pentru a începe importurile de gaz prin Europa de Sud, de la sfârșitul anului 2023, a declarat anul trecut ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto.

Următorul nou cumpărător european de gaz din Azerbaidjan este Serbia. Președintele sârb Aleksander Vučić a declarat, în timpul vizitei sale la Baku, din decembrie 2022, că Belgradul poate primi gaze naturale din Azerbaidjan, după finalizarea interconexiunilor de gaze – Bulgaria-Serbia și Serbia-Macedonia de Nord. Construcția a fost lansată pe secțiunea bulgară a interconexiunii de gaze Serbia-Bulgaria la 1 februarie 2023. Se spune că proiectul va permite Serbiei să își diversifice aprovizionarea cu gaz, să reducă dominația gazului rusesc pe piața sârbă și să ofere rute alternative de aprovizionare în Europa de Sud-Est. Ministrul sârb al mineritului și energiei, Dubravka Dzhedovich, a declarat că va fi finalizată construcția interconexiunii de gaz Bulgaria-Serbia în toamna anului 2023, pentru a permite primele livrările de gaz din Azerbaidjan la începutul anului 2024.

Oficialii din Azerbaidjan au dezvăluit anterior intenția țării de a pune în funcțiune două noi zăcăminte de gaze, ca răspuns la cererea în creștere de gaze naturale pe piețele globale. Este de așteptat ca noile rezerve să adauge o parte semnificativă la volumele actuale care ajung la consumatorii europeni.

Unul dintre cele mai mari câmpuri gazeifere din țară, numit „Absheron”, este de așteptat să fie pus în funcțiune și să producă 1,5 miliarde de metri cubi pe an, într-o primă etapă. Celelalte câmpuri mari cu potențial neexploatat sunt „Babak”, cu rezerve estimate la 400 de miliarde de metri cubi, și „Umid”, cu cel puțin 200 de miliarde de metri cubi.

Autoritățile azere au confirmat anterior existența a 2,6 trilioane de metri cubi de rezerve de gaze naturale, pe care cred că le pot furniza partenerilor străini pentru deceniile următoare.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *