Preţurile de import în Germania au înregistrat în noiembrie cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 47 de ani

bani euro salariu pexels sursa foto: Pexels

Preţurile de import în Germania, cea mai mare economie europeană, au înregistrat în noiembrie cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 47 de ani, în urma majorării preţurilor la energie şi a înrăutăţirii perturbărilor din lanţurile globale de aprovizionare, ceea ce indică noi creşteri de tarife pentru consumator, transmit Xinhua şi DPA, citate de Agerpres.

Conform datelor publicate joi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), preţurile de import au urcat cu 24,7% în noiembrie, faţă de perioada similară din 2020, în timp ce economiştii estimau un avans de 22,3%, după o expansiune de 21,7% în octombrie.

Preţul importurilor de energie a fost cu 160% mai ridicat în noiembrie, faţă de perioada similară din 2020, în special în urma majorării preţurilor gazelor naturale şi ţiţeiului, a informat Destatis.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Comparativ cu luna precedentă, preţurile de import au urcat cu 3% în noiembrie, o încetinire după expansiunea de 3,8% în octombrie, arată informaţiile publicate de Oficiul Federal de Statistică.

Separat, Asociaţia Federală a Industriei Germane (BDI) a estimat că firmele germane sunt îngrijorate de impactul asupra comerţului internaţional al celui mai recent val al pandemiei de COVID-19.

“Companiile sunt îngrijorate că înrăutăţirea situaţiei legate de pandemie ar putea duce din nou la restricţii în lanţurile globale de aprovizionare şi în domeniul transportului internaţional de mărfuri”, a apreciat preşedintele BDI, Siegfried Russwurm.

Acesta a declarat că Executivul de la Berlin trebuie să se asigure că schimburile internaţionale de bunuri în sectoarele cu grad ridicat de risc din UE şi între principalii parteneri comerciali internaţionali rămân intact.

În octombrie, au fost exportate bunuri “made in Germany” în valoare de 121,3 miliarde de euro, în creştere cu 4,1% faţă de luna precedentă şi cu 8,1% faţă de perioada similară din 2020, conform Destatis.

Exporturile Germaniei spre UE au urcat în ritm anual cu 11,6%, la 66,7 miliarde de euro, iar cele către cei mai importanţi parteneri comerciali – China şi Statle Unite – au urcat cu 8,5% şi, respectiv, cu 11,4%.

Conform datelor Eurostat, în 2020, Germania şi Italia au fost principalii parteneri comerciali ai României, atât în ceea ce priveşte exporturile, cât şi importurile de bunuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: