Preţurile petrolului au urcat vineri cu aproximativ 3%, până la maximul ultimei săptămâni

petrol Sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au urcat vineri cu aproximativ 3%, până la maximul ultimei săptămâni, din cauza temerilor că tensiunile din Israel şi Gaza s-ar putea extinde într-un conflict mai larg, care ar putea perturba aprovizionarea globală cu ţiţei, transmite Reuters, scrie News.ro.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 2,25 dolari, sau cu 2,6%, la 90,18 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,14 dolari sau cu 2,6%, la 85,35 dolari pe baril.

Prima de preţ a petrolului Brent faţă de WTI a fost pe cale să atingă cel mai mare nivel din iulie, ceea ce face mai atractiv pentru firmele energetice să trimită nave în SUA pentru a ridica ţiţei pentru export.

Pe parcursul săptămânii, preţul petrolului Brent a rămas în scădere cu aproximativ 2%, iar WTI cu aproximativ 3%.

Tranzacţiile de vineri au fost agitate. La începutul sesiunii, preţurile petrolului au crescut cu peste 2 dolari pe baril, după ce armata americană a lovit ţinte iraniene în Siria.

Preţurile au au avut pentru scurt timp o evoluţie negativă, pe măsură ce pieţele au analizat diverse rapoarte despre discuţiile de mediere cu gruparea militantă Hamas şi Israelul, conduse de Qatar, în coordonare cu SUA.

”Suntem la cheremul următorului titlu… şi cred că asta este ceea ce am văzut astăzi cu schimbările de preţ”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Un oficial Hamas a condiţionat eliberarea ostaticilor din Gaza de o încetare a focului în bombardamentul Israelului asupra enclavei palestiniene, lansat după un atac mortal al Hamas în sudul Israelului, în urmă cu aproape trei săptămâni.

Statele Unite şi ţările arabe au cerut Israelului să amâne o invazie terestră planificată, care ar multiplica victimele civile şi ar putea declanşa un conflict mai larg.

Evoluţiile din Orientul Mijlociu nu au afectat până acum în mod direct livrările de petrol, dar mulţi se tem de perturbarea exporturilor Iranului, susţinător al Hamas, şi altor producători majori de ţiţei.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *