Prețurile petrolului cresc, pe fondul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu şi a perturbării livrărilor din Libi

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Preţul petrolului a crescut miercuri cu peste 3%, iar avansul a continuat joi, deoarece escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu şi perturbarea livrărilor din Libia au provocat îngrijorări pe piaţă cu privire la evoluţia cererii, transmit Reuters şi Bloomberg, conform Agerpres.

În jurul orei 07:30 GMT, cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 0,7%, până la 78,78 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la ţiţeiul WTI au urcat cu 0,9%, până la 73,36 dolari per baril.

Protestatarii din Libia au oprit producţia de la zăcămintele Sharara şi El-Feel, care în mod normal pompează aproximativ 365.000 barili pe zi (bpd). De asemenea, cresc temerile legate de extinderea în întreaga regiune a conflictului din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas, mai ales după un atentat care a făcut 95 de morţi în Iran miercuri şi eliminarea numărului doi politic al Hamas într-o lovitură aeriană în Liban marţi.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Rebelii houthi din Yemen au revendicat miercuri un nou atac asupra unei nave port-container a companiei franceze de transport maritim CMA CGM în zona strâmtorii Bab al-Mandeb din Marea Roşie. Numeroase companii de transport maritim evită Marea Roşie după seria de atacuri din regiune, iar analiştii estimează că redirecţionarea transporturilor ar putea majora cu trei-patru dolari cotaţiile ţiţeiului.

Escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, sursa a aproximativ o treime din ţiţeiul mondial, ar putea duce la o creştere semnificativă a preţului petrolului, după scăderea cotaţiilor cu aproximativ o cincime în trimestrul patru din 2023, în urma majorării producţiei de către statele din afara grupului OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii).

Cotaţiile cresc în urma perturbării livrărilor din Libia, dar “cea mai mare îngrijorare şi incertitudine este cauzată de tensiunile din Orientul Mijlociu, mai ales după evenimentele din Iran”, susţine Warren Patterson, de la ING Groep NV în Singapore.

Grupul OPEC+ şi-a reafirmat angajamentul de a stabiliza piaţa, după ce în 30 noiembrie a decis reducerea producţiei pentru susţinerea preţului petrolului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: