BP, Edison şi Shell au făcut presiuni asupra unui grup energetic dintre SUA şi Uniunea Europeană să intervină într-o dispută cu exportatorul de gaze naturale lichefiate Venture Global LNG cu privire la eşecul firmei americane de a livra cantităţile prevăzute în contracte, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Companiile au apelat luna trecută la Grupul operativ SUA-UE pentru securitatea energetică, iar un director al Shell l-a îndemnat să solicite Venture Global LNG ”să înceapă imediat să funcţioneze” în baza contractelor lor semnate.
Cele trei companii se numără printre cel puţin patru clienţi ai firmei din Arlington, Virginia, care urmăresc cereri de arbitraj contractual pentru lipsa furnizării de gaze.
Venture Global LNG a declarat că uzina din Louisiana nu este complet operaţională din cauza echipamentelor electrice defecte, care sunt în reparaţii.
Apelurile lor au urmărit să determine Haga şi Washington să facă presiuni asupra Venture Global LNG în legătură cu contractele.
În scrisoarea sa, Shell a acuzat Venture Global LNG că a deturnat resurse pentru construirea unei a doua fabrici de export de GNL, mai degrabă decât pentru a finaliza reparaţiile la prima sa fabrică.
Comportamentul ”a zdruncinat încrederea în credibilitatea furnizorilor americani de GNL”, a scris directorul BP Carol Howe într-o scrisoare separată.
Oficialii din UE şi SUA au indicat că disputa este ”o chestiune contractuală între părţi comerciale”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Venture Global LNG.
Nu a fost luată nicio măsură la cererea Shell, la o reuniune a grupului de lucru din 30 octombrie.
Un purtător de cuvânt al Shell a declarat sâmbătă că nu se aşteaptă la o reacţie imediată din partea grupului de lucru şi că a dorit să aducă în atenţia oficialilor o potenţială pierdere a încrederii în GNL-ul din SUA.
BP a refuzat să comenteze în afară de scrisoarea sa. Gigantul de utilităţi Edison nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, în weekend.
Venture Global LNG operează uzina Calcasieu Pass la capacitate maximă, a declarat acesta autorităţilor de reglementare din SUA. Şi a vândut peste 200 de încărcături, în valoare de aproximativ 18,2 miliarde de dolari, până în prezent, potrivit unui bilanţ Reuters.
Aceste vânzări au obţinut preţuri mai mari decât ar fi disponibile în baza contractelor pe termen lung ale celor patru firme.
Shell şi alţii susţin că firma a profitat de pe urma creşterii preţurilor pe pieţele globale de gaze, schimbând în acelaşi timp securitatea energetică a Europei. Li s-a spus că nu vor primi cantităţile contractate până la sfârşitul anului 2024.
BP şi Shell au cumpărat gaze de la uzină şi le-au vândut în afara Europei, dar s-au referit în scrisorile adresate grupului de lucru SUA-UE la securitatea energetică a Europei, a declarat Venture Global LNG.
Compania ”lucrează cu sârguinţă spre finalizarea completă”. Compania nu a spus când va începe operaţiunea comercială completă.
“Shell a achiziţionat 7 încărcături de la Venture Global şi 3 dintre ele au fost tranzacţionate în afara Europei, pentru profituri mai mari. În mod similar, BP a achiziţionat 6 încărcături, iar 2 au fost tranzacţionate către destinaţii din afara Europei”, potrivit unei scrisori din 10 noiembrie, semnată de co-preşedintele Venture Global Michael Sabel şi Robert Pender.
Apelul la grupul operativ U.S.-UE urmează şi efortului Repsol ca autoritatea de reglementare a energiei din SUA să redeschidă aprobarea fabricii de la Calcasieu, având în vedere problemele companiei. Acea cerere a fost respinsă.