Producătorul de oţel Ilva din Italia cere sprijinul statului pentru asigurarea aprovizionării cu gaze

fabrica gaze naturale caldura

Producătorul de oţel Ilva din Italia, redenumit recent Acciaierie d’Italia, unul dintre cei mai mari din Europa, controlată de ArcelorMittal, discută opţiuni cu Trezoreria italiană pentru asigurarea aprovizionării cu gaze, în urma creşterii puternice a preţurilor, au declarat luni două surse apropiate situaţiei, pentru agenția Reuters, citată de News.ro.

Tensiunile geopolitice care decurg din invadarea Ucrainei de către Rusia au propulsat preţurile gazelor la maxime istorice, adăugându-se blocajelor lanţului de aprovizionare şi problemelor de mediu întâmpinate de una dintre cele mai mari fabrici de oţel din Europa.

Acciaierie d’Italia, controlată în proporţie de 38% de agenţia de stat Invitalia şi 62% de ArcelorMittal, al doilea mare producător de oţel din lume, nu are lichidităţi şi a acumulat o datorie de peste 280 de milioane de euro (269 de milioane de dolari) către grupul energetic italian Eni.

Sursele au spus că Acciaierie d’Italia nu a semnat încă un nou contract pentru achiziţia de gaze pentru luna octombrie.

”Se desfăşoară discuţii cu Trezoreria pentru a găsi o modalitate de a susţine producătorul de oţel”, a spus una dintre surse, adăugând că Acciaierie, în teorie, ar putea apela la serviciul de ”transport implicit” al gazelor din Italia, în cazul în care nu îşi va reînnoi contractul de furnizare de gaze.

Acciaierie a refuzat să comenteze această problemă.

Atunci când un client îşi pierde furnizorul de gaz, acesta poate cere să obţină temporar combustibil de la operatorul reţelei de gaze Snam, în cadrul aşa-numitului serviciu de transport implicit, înainte de a fi atribuit unui furnizor de ultimă instanţă sau de a conveni un nou contract.

La începutul lunii august, guvernul italian a alocat 1 miliard de euro pentru a menţine Acciaierie pe linia de plutire, dar fondurile nu au fost încă plătite.

sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *