Producţia industrială a crescut cu 14% în primele şapte luni

industrie, sudor Sursa foto: Pixabay

Producţia industrială a crescut, în primele şapte luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, cu 14,0% ca serie brută şi cu 15,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, informează marţi Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de Agerpres.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2021, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 14,0%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+15,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,8%). Industria extractivă a scăzut cu 1,9%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2021, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2020, a fost mai mare cu 15,1%, ca efect al creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+15,4%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+13,1%). Industria extractivă a scăzut cu 2,5%.

În luna iulie 2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,6% ca urmare a scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-1,3%) şi industria extractivă (-0,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 3,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost în scădere cu 1,0% faţă de luna precedentă, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-3,1%), industria prelucrătoare (-1,5%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,0%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 3,1%, ca efect al creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,5%) şi industria prelucrătoare (+2,0%). Industria extractivă a scăzut cu 1,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 5,9%, creştere susţinută de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+13,4%) şi industria prelucrătoare (+3,1%). Industria extractivă a scăzut cu 0,4%.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *