Proiect USR pentru acordarea de indemnizații, scutiri de taxe și ședințe gratuite de psihoterapie pentru victimele orfelinatelor comuniste

copii abandonati orfelinat pexels Foto: Pexels.com

Parlamentarii USR Irineu Darău și Andrei Miftode au depus un proiect de lege prin care propun acordarea de beneficii compensatorii persoanelor care au trăit în casele de copii în România în perioada 1947-1997, se arată într-un comunicat remis presei vineri.

Proiectul de lege include, pentru fiecare persoană vizată:

  • O indemnizație lunară în sumă fixă în cuantum de 10% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat ISR, circa 750 de lei;
  • O scutire de la plata unor taxe și impozite locale aşa cum au, de exemplu, şi veteranii de război sau revoluţionarii;
  • Participarea gratuită la ședințe de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică în limita a 300 de lei lunar.

„Orfelinatele comuniste sunt încă o rană adâncă pe care România trebuie să o trateze. Nicio acțiune nu poate șterge sau măcar compensa durerile suferite de copiii crescuți astfel, însă credem că este datoria statului să ofere recunoaștere și sprijin celor care nu au avut nicio altă alegere sau șansă în viață, într-un sistem crud și totalitar. Nimic nu poate compensa ororile trăite atunci, copilăriile pierdute. Iar vinovăţia statului nu poate fi ștearsă. E nevoie de aceste compensații. Nu mai putem amâna să facem pace cu trecutul”, declară Irineu Darău, senator USR.

În 13 decembrie, în Piaţa Universităţii, elevi bucureşteni au înălțat simbolic sute de baloane albe spre cer pentru 436 de copii uciși în timpul comunismului într-un cămin aproape de Capitală, în Plătărești. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, IICMER, a depus la Parchet un dosar despre care autorii propunerii legislative speră să nu ajungă îngropat în sertare, ca multe altele, se mai arată în comunicat.

„E un moment din an când unii dintre noi ne bucurăm alături de cei dragi, în familie, de tradiții. Pentru cei mai mulți dintre noi, amintirea lipsurilor crunte din comunism s-a estompat. Nu avem voie însă să uităm ororile acelor vremuri și avem o datorie să ne gândim și la aceia – deși fără vreo vină! – pe care statul i-a urât, i-a izolat și i-a condamnat în modul cel mai sinistru la lipsuri și izolare pe toate planuril.”, adaugă Andrei Miftode, deputat USR.

Proiectul de lege  trebuie să fie adoptat cât mai curând posibil, pentru a oferi o recunoaștere și un sprijin minimal celor care au suferit atât de mult în casele de copii din România în perioada comunistă, precizează sursa citată.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *