Raport al Agenției Internaționale a Energiei: Investițiile globale în energie vor crește cu 8% în 2022/ Majorare de 10% pentru cărbune

carbune, mina Sursa foto: Pixabay

Investițiile globale în energie sunt pe cale să crească cu mai mult de 8% în 2022 și să atingă 2,4 trilioane de dolari, cu o creștere notabilă a lanțurilor de aprovizionare cu cărbune, dar vor fi necesari mult mai mulți bani pentru a îndeplini obiectivele legate de climă, potrivit celui mai recent raport al Agenției Internaționale a Energiei, citat de CNBC.

Cea mai recentă versiune a raportului World Energy Investment al AIE, publicată miercuri, arată că investițiile în energie curată vor depăși 1,4 trilioane de dolari în acest an și reprezintă „aproape trei sferturi din creșterea investițiilor totale în energie”.

„Rata medie anuală de creștere a investițiilor în energie curată în cei cinci ani de la semnarea Acordului de la Paris în 2015 a fost puțin peste 2%”, se arată în comunicat.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Din 2020, această rată a crescut la 12%. AIE a descris acest lucru ca fiind „cu mult sub ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele climatice internaționale, dar totuși un pas important în direcția corectă”.

Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a evidențiat provocările și oportunitățile cu care se confruntă planeta, având în vedere situația actuală.

O declarație care însoțește raportul AIE a menționat că majorarea cheltuielilor cu energia curată este distribuită inegal, economiile avansate și China reprezentând majoritatea.

În plus, a spus că unele piețe înregistrează prețuri ridicate și preocupările legate de securitatea energetică determină „investiții mai mari în aprovizionarea cu combustibili fosili, în special în cărbune”.

Potrivit raportului IEA, în 2021 s-au investit aproximativ 105 miliarde de dolari ceea ce a numit „lanțul de aprovizionare cu cărbune”. Aceasta a reprezentat o creștere de 10% față de 2020. Se estimează că industria va urma probabil o cale similară în acest an.

„Se estimează că investițiile globale pentru aprovizionarea cu cărbune va crește cu încă 10% în 2022, deoarece aprovizionarea redusă continuă să atragă noi proiecte”, se arată în comunicat. „Cu valori de peste 80 de miliarde de dolari, se anticipează că China și India vor reprezenta cea mai mare parte a investițiilor globale în cărbune în 2022”.

Greenpeace a descris cărbunele drept „cel mai murdar și cel mai poluant mod de a produce energie”.

Țări din toată Europa repornesc centralele pe cărbune și redeschid minele de lignit pentru a înlocui gazul rusesc, după ce planurile continentului de a renunța treptat la cărbune către un viitor al energiei sustenabile au fost date complet peste cap de criza energiei produsă de invazia rusească în Ucraina. Ca modalitate de a sancționa Moscova și de a-i tăia sursele de finanțare a războiului, țările europene s-au angajat să renunțe treptat la gazul și petrolul rusesc, cea mai mare „vacă de muls” a Rusiei. Însă cu depozitele de gaze încă departe de a fi pline, cu infrastructură de gaz natural lichefiat încă incipientă și energie regenerabilă încă insuficientă pentru nevoile sale, Europa se confruntă cu perspectiva unei ierni dificile, în acest an. Citiți mai multe despre planurile statelor UE AICI

Citește și:

Avertisment de la Bruxelles, după ce mai multe țări europene au anunțat că redeschid centralele pe cărbune: Nu trebuie să vedem o revenire a combustibililor fosili „murdari”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: