Raport imobiliar: construcțiile nesustenabile vor avea probleme de finanțare, închiriere și de lichiditate

constructii imobiliare foto pexels-mary-whitney

Piața se trezește din amorțeala cauzată de instalarea pandemiei COVID-19 în prima parte a anului trecut, spun consultanții de la JLL, într-o radiografie a pietei imobiliare de la inceputul pandemiei. Mulți proprietari care voiau să vândă în 2021 sau 2022 au amânat ieșirea în piață. Un alt trend arată că în viitor construcțiile nesustenabile vor avea probleme de finanțare, închiriere și de lichiditate, anticipează consultanții.

Despre piața de birouri și cea rezidențial, după un an de pandemie, citiți mai multe AICI

Pe piața de investiții, consultanții au remarcat o accelerare a unor tendințe pre-existente, cum ar fi creșterea interesului pentru proprietăți logistice și o re-așeare a segmentului de retail. Sunt și tendințe strict legate de pandemie, cum ar fi oprirea temporară a tranzacțiilor cu hoteluri. “Clase de active alternative vor deveni mainstream – dintre acestea prima pe care o vom vedea în România este rezidențialul dezvoltat special pentru închiriere. Mulți proprietari care intenționau să vândă în 2020 sau 2021 au amânat ieșirea în piață”, arată analiza.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Vizavi de așteptările de la începutul pandemiei, când era foarte greu să facem predicții cu acuratețe, pentru că nu ne mai confruntasem cu așa ceva, putem spune că majoritatea scenariilor cu care lucram erau mai sumbre decât ceea ce s-a întâmplat. Principalul aspect pozitiv este că piața nu a înghețat așa cum s-a întâmplat în criza precedentă. Am continuat să vedem tranzacții, ba chiar în România volumul din 2020 l-a depășit pe cel din 2019”, spun reprezentanții JLL.

”Incertitudinea a fost principalul factor negativ pe piață. Extrem de pronunțată la începutul perioadei, ea persistă într-o anumită măsură. În ce măsură va continua lucrul de acasă pentru angajații din birouri, cât din sumele cheltuite în online din cauza restricțiilor de circulație vor fi recuperate de centrele comerciale, cât de repede va reveni turismul de business în noul context în care toată lumea folosește aplicațiile de videoconferințe sunt întrebări la care răspunsul nu este încă sigur, deși el începe să se contureze”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Reacția la pandemie a influențat în mod pozitiv piața. “Băncile și guvernele au continuat să asigure lichiditate, iar la nivel individual vasta majoritate a companiilor și a oamenilor a respectat restricțiile și a încercat să limiteze pandemia, dar, în același timp s-a adaptat foarte repede și a făcut tot ce era posibil să își continue activitatea și să își urmărească obiectivele”, arată analiza. În ceea ce privește temerile care se manifestă acum în piață, acestea variază în fucție de domeniu. Revenirea nu va fi uniformă. Principala preocupare a proprietarilor de active imobiliare este cum vor performa/reacționa utilizatorii clădirilor – ceea ce se va reflecta în gradul de ocupare și în veniturile generate de acestea.

Construcțiile nesustenabile vor avea probleme de finanțare, închiriere și de lichiditate, anticipează consultanții. “Întreaga lume de business si-a dat seama si decidenții au simțit în mod acut că nu există în izolare față de mediu și că trebuie să se implice în mod real. Vedem deja în România, bănci care cer evaluări care să ia în calcul măsurile și investițiile necesare pentru a aduce activele pe care le finanțează într-o zonă cu un consum redus de energie și poluare. Mai mult, angajații sunt din ce în ce mai educați și mai atenți la calitatea spațiilor pe care le ocupă și au cerințe legate de sustenabilitatea locului de muncă”, spun reprezentanții JLL. ”Evident că încă este mai ieftin să construiești nesustenabil, dar costul e una, iar valoarea pe care o aduce construcția respectivă este alta.  Lăsând la o parte pentru un moment faptul că cheltuielile de mentenanță a unei clădiri sustenabile pot scădea cu până la 45%, implicațiile pentru proprietari sunt mult mai adânci, iar impactul pe valoare va fi calculabil și economiile făcute pentru o construcție mai ieftină nu vor mai renta”, a declarat Silviana Petre Badea, managing director JLL România. O clădire nesustenabilă va rămâne neînchiriată mai mult timp decât media din piață, pentru că nu mai răspunde cerințelor de sustenabilitate ale chiriașilor Va costa mai mult să fie finanțată, pentru că băncile vor “taxa” prin condițiile de creditare o clădire care nu raspunde standardelor lor de ESG. Nu va putea fi vândută decât unui grup de investitori non-instituționali la un preț sub piață, pentru că investitorii instituționali nu vor mai avea voie să investească în clădiri care nu urmăresc standardele de sustenabilitatea

Piața a reacționat diferit, în funcție de segment, astfel că sectorul logistic a fost pe departe cel mai rezilient în 2020 și va rămâne și în 2021, impulsionat și de creșterea vânzărilor online. Comparând cu valorile din aceeași perioadă a anului 2019, pe parcursul anului trecut la centrele comerciale s-au observat scăderi în medie cu 5%-10%, în timp ce pe piața de birouri scăderea a fost de până la 5%. Proprietățile industriale de calitate, securizate prin închiriere, au beneficiat de valori stabile sau chiar ușor in crestere, cu un trend ascendent si pe parcursul anului în curs. “Procentele de mai sus nu sunt exhaustive, valorile fiind influențate printre altele de tipul de proprietate, de locație, de clasă, gradul de ocupare, mixul de chiriași si calitatea acestora, perioada rămasă din contract, competiție”, preacizează raportul.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: