Raport imobiliar pentru 19 țări europene, inclusiv România: Gradul de ocupare a birourilor care dețin certificare verde a ajuns la 34% în primul semestru/ Chiriile pentru birouri “verzi” în București sunt cu 10% mai mari decât pentru celelalte clădiri

Sustenabilitate, investitii verzi Sursa foto: ING

În primul semestru al anului, ponderea proprietăților de birouri care dețin certificare verde pe piețele cuprinse într-o analiză a companiei de consultanță CBRE crescut la 22%, de la 15% în 2019. Gradul de ocupare a birourilor certificate a crescut în toate orașele din cele 19 țări analizate, în medie, de la 31% în 2019 la 34% în S1 2023, ceea ce dovedește importanța sustenabilității în selecția clădirilor. Efectul certificărilor de sustenabilitate asupra nivelului chiriilor este vizibil în mod clar pe piața românească, chiriile pentru spațiile de birouri certificate fiind cu 10% mai mari în București.

Datele apar în cea de-a treia ediție a raportului  de cercetare – „Is Sustainability Certification in Real Estate Worth it?”. Realizat în 19 țări europene, inclusiv în România, raportul confirmă o corelație semnificativă între certificarea de sustenabilitate, performanța energetică mai ridicată și valoarea de piață a clădirilor de birouri.

Rezultatele cercetării CBRE arată că standardele de certificare vor continua să evolueze. Datele demonstrează că, în semestrul întâi al anului 2023, ponderea proprietăților de birouri care dețin certificare verde pe piețele analizate a crescut la 22%, de la 15% în 2019.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Având un stoc modern de birouri relativ recent, orașele analizate din România se află în topul celor incluse în studiul CBRE, cu o pondere medie de peste 70% a stocului de birouri certificate – 60% în Iași, 70% în Cluj-Napoca, 75% în București, respectiv peste 80% în Timișoara. În regiunea CEE, doar Varșovia mai apare în acest top cu aproape 70% stoc de clădiri certificate.

„În Europa, există tot mai multe dovezi orientate spre calitate, iar cifrele agregate privind gradul de ocupare al birourilor certificate prezentate în acest raport confirmă tendința că activitatea de închiriere și investiții se concentrează din ce în ce mai mult pe clădirile certificate”, a declarat Valeriu Toma, Head of Property Management în cadrul CBRE România.

Raportul semnalează că legislația privind standardele de performanță energetică va deveni tot mai strictă. Acest lucru poate fi benefic pentru clădirile cu standarde ridicate  de sustenabilitate, în special privind aspecte legate de fluxul de numerar, cum ar fi rata de creștere a chiriei, rata de ocupare, deprecierea și randamentul.

Piața de birouri va rămâne în continuare sub impactul sustenabilității, potrivit cercetării CBRE. Proprietarii și investitorii urmăresc constant obținerea de certificări de mediu pentru proprietățile lor de birouri. Clădirile sustenabile reprezintă o proporție din ce în ce mai mare din stocul de birouri, iar activitatea de închiriere merge în aceeași direcție. Gradul de ocupare a birourilor certificate a crescut în toate orașele din cele 19 țări analizate, în medie, de la 31% în 2019 la 34% în S1 2023, ceea ce dovedește importanța sustenabilității în selecția clădirilor.

O provocare fundamentală pentru sectorul birourilor va rămâne obținerea unui echilibru între amplasarea și sustenabilitatea proiectelor, în timp ce certificarea poate reduce riscul de neocupare, arată consultanții. Clădirile cu certificări de sustenabilitate au o rată a chiriei mai mare cu 7%, după ajustarea în funcție de dimensiunea clădirii, amplasare, vechime și istoricul renovărilor. În același timp, activele cu un nivel de performanță energetică mai scăzut generează niveluri de ocupare mai mici, ceea ce subliniază importanța eficienței energetice.

Efectul certificărilor de sustenabilitate asupra nivelului chiriilor este vizibil în mod clar pe piața românească, chiriile pentru spațiile de birouri certificate fiind cu 10% mai mari în București, cu aproape 15% mai mari în Cluj-Napoca, cu 25% mai mari în Brașov și chiar cu puțin peste 35% mai mari în Timișoara.

„Pentru proprietarii și investitorii imobiliari care urmăresc să reducă amprenta de carbon a portofoliilor deținute, certificatele de sustenabilitate și eficiența energetică vor continua să joace un rol esențial în asigurarea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon și în gestionarea potențialelor riscuri asociate. Creșterea constantă a serviciilor cerute de clienții noștri – de la evaluări energetice, analize și soluții de implementare a strategiei de atingere a țintei de emisii zero de dioxid de carbon, până la evaluări fizice ale riscurilor legate de schimbările climatice sau cartografierea reglementărilor și stimulentelor – confirmă în mod clar această tendință pentru noi”, a declarat Alina Bordei, Account Director Property Management la CBRE România.

Certificarea este un factor semnificativ, dar nu determinant, în reducerea riscului de neocupare. subliniază analiza. Găsirea unui echilibru între preferințele privind locația și agenda de sustenabilitate rămâne o provocare atunci când este vorba de a alege un nou spațiu de birou. Pe termen scurt, echilibrul de pe piețele locale va fi influențat de ponderea spațiilor certificate aflate în construcție. În timp ce accesibilitatea definește strategiile privind amplasarea, sustenabilitatea determină selecția clădirilor. ESG rămâne doar unul dintre factorii relevanți pentru luarea deciziilor, întrucât preferințele ocupanților față de clădirile care oferă dotări mai multe și o mai bună experiență de utilizare depășesc cu mult prioritățile ESG.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: