Banca Angliei a lăsat joi ratele dobânzilor neschimbate pentru a doua lună consecutiv la 5,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, dar a declarat că politica monetară va trebui probabil să rămână restrictivă pentru o “perioadă extinsă de timp”, scrie CNBC.
Comitetul de politică monetară a votat cu 6-3 în favoarea menținerii dobânzii principale a băncii la 5,25%, trei membri preferând o nouă majorare de 25 de puncte de bază, până la 5,5%.
“Cele mai recente proiecții ale Comitetului de politică monetară indică faptul că politica monetară va trebui probabil să rămână restrictivă pentru o perioadă extinsă de timp. O înăsprire suplimentară a politicii monetare ar fi necesară în cazul în care ar exista dovezi ale unor presiuni inflaționiste mai persistente”, a afirmat Comitetul în declarația sa de joi.
De la ultimele sale proiecții din octombrie, inflația a slăbit, dar rămâne cu mult peste ținta de 2% a băncii centrale. Între timp, activitatea economică s-a atenuat considerabil, iar piața forței de muncă a dat semne de relaxare.
De asemenea, Rezerva Federală a SUA a menținut miercuri ratele neschimbate și a îmbunătățit evaluarea creșterii economice, președintele Jerome Powell insistând asupra faptului că, în acest moment, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă nu discută despre reduceri de rate.
Pe de altă parte, scrie BBC, Banca Angliei a spus că ratele dobânzilor vor rămâne probabil ridicate pentru mai mult timp și ar putea crește din nou, în ciuda previziunilor oficiale potrivit cărora economia britanică a intrat într-o perioadă de stagnare.
Banca a mai spus că se așteaptă la o încetinire accentuată a ritmului de creștere a prețurilor în următoarele luni.
Guvernatorul Andrew Bailey a declarat că acest lucru nu înseamnă că ratele dobânzilor vor scădea în curând.
“Este mult prea devreme pentru a ne gândi la reduceri de rate”, a spus dl Bailey.
Până în septembrie, Banca a majorat ratele de 14 ori la rând pentru a domoli inflația galopantă care a afectat gospodăriile.
Aceasta a dus la creșteri ale ratelor ipotecare, dar și la rate mai mari ale economiilor.
Inflația a scăzut la 6,7% în septembrie. Banca se așteaptă la o încetinire bruscă la 4,8% în octombrie și spune că va scădea și mai mult anul viitor, pe măsură ce creșterile prețurilor la energie și alimente se vor atenua.
Scăderea înseamnă că premierul Rishi Sunak este posibil să își îndeplinească promisiunea de a reduce la jumătate inflația până la sfârșitul acestui an, la aproximativ 5%.
Cu toate acestea, banca și-a redus previziunile pentru economia britanică și se așteaptă la o creștere zero începând de acum, pe tot parcursul anului viitor – când este posibil să aibă loc alegeri generale – și până în 2025.
“Creșterea economică a Marii Britanii încetinește”, a declarat Banca în raportul său privind inflația.