Record de Paște: Consumul de energie a scăzut azi sub 3000 MW. E cel mai mic de când Transelectrica oferă date

bec becuri energie electrica lumina facturi Sursa foto: Pixabay

Azi, de Paște, consumul de energie a scăzut sub 3000 MW, cel mai mic de când Transelectrica oferă date interactive de măsurare (2007).

Sursa: Transelectrica

Anteriorul record fusese atins în Duminica Floriilor, ora 13.43, consumul instantaneu de electricitate al României era de 3.636 MW. Dacă este cel mai mic din 2007, atunci este, cu siguranță, cel mai mic din istoria modernă a României, având în vedere consumul industrial din deceniile trecute, cu mult mai mare decât cel din prezent. Ziua de 28 aprilie marchează un nou record negativ de consum, după ce, în 14 aprilie, se înregistrase deja un minim istoric – 3.900 MW, așa cum Economedia.ro deja a relatat.

Specialiștii notează două motive principale pentru consumul scăzut. Unul ține de aportul prosumatorilor, posesori de mii de MW instalați, care, beneficiind de zile calde, cu soare, își produc intern necesarul de electricitate, fără a mai „trage” din sistem. Un alt motiv: consumurile general, industrial și casnic sunt extrem de scăzute. Fabricile, marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda faptului că prețurile din piață au scăzut mult, ajungând deja sub nivelurile de dinainte de 2022, anul invaziei rusești în Ucraina. Alro Slatina, cel mai mare consumator individual de electricitate (la capacitate, în mod normal, are 10% din tot consumul României), nu și-a revenit cu producția. Liberty Galați stă într-un singur furnal. De asemenea, multe fabrici au început să devină de asemenea prosumatori. În plus, cald fiind, populația nu mai consumă deloc curent pentru încălzire.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

 1. In primul rand nimic anormal dacă este Paștele!
  Lumea NU lucrează deci este firesc sa avem un consum industrial redus!

 2. Baza este doar consumul casnic dupa ce industria romaneasca a fost ,,modernizata” de retelele obscure PSD-PNL-PNTCD in ruine noi.

 3. Grecia a inchis “tara” electric, fiind si ei in aceeasi situatie, si a oprit importurile!!! de ce ei pot? nu “este” si ei in UE? nu se aplica aleasi reguli de competitie, de circulatia capitalurilor si bunurilor?
  deci, cum este?
  au si ei un anre sau un minister responsabil pt tara lor si noi nu?

 4. toate santierele sunt inchise de joi, este plin de nepalezi pe stazi; oanenii sunt plecati in vacanta, de unde sa existe consum de curent electric?

 5. Dacă v-ar urmări Emilia Șercan v-ar acuza de plagiat . Același articol publicat acum câteva zile , doar ați schimbat datele tehnice de la Transelectrica. În acest mod vreți să deveniți un site de elită ? Mai reflectați !

 6. Este și trendul care va urma, indiferent de investițiile impuse de UE spre nord și est.
  Românii nu trebuie sa suporte in plata facturii sponsorizări impuse că șantaj politic.
  Alegeți și voi un evreu! Măcar americanii vor asculta de el și nu invers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *