Economia locală se confruntă cu un deficit de forță de muncă calificată și are nevoie de o politică publică de susţinere a învăţământului tehnic şi dual, spune preşedintea Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac, citată de Agerpres. Aceasta a făcut declarațiile în cadrul evenimentului Forumul Naţional de Redresare.
“Până la urmă, oamenii cu care lucrăm reprezintă nucleul esenţial în dezvoltarea atât economică, cât şi socială. În 2019, lansam proiectul naţional ‘Pactul pentru muncă’, ce aducea în prim plan deficitul forţei calificate de muncă. A trecut anul 2020, am ajuns în 2021 şi suntem în acelaşi moment în care noi, antreprenorii, indiferent de ramura economică de care aparţinem, ne confruntăm cu aceeaşi problemă. Nu avem forţă de muncă calificată. Tot vorbim de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi mă întreb ce resursă mai importantă am putea să dezvoltăm în următorii 20 de ani în afară de om, de meseriile de care avem nevoie. În consecinţă, pot să spun că din tot acest plan, personal, mi se pare că ar trebui ca nucleul principal să pice pe educaţie, pentru că de acolo pornesc toate problemele noastre, fie că vorbim de deficit comercial, deficit social, deficit economic”, a declarat Chiriac.
Reprezentantul CONAF este de părere că, la momentul actual, pe segmentul forţei de muncă există probleme în aproape toate sectoarele.
“Ceea ce ne lipseşte este o resetare a sistemului educaţional. În primul rând, trebuie să învăţăm să punem pe primul plan vocaţia şi eu cred că ‘România educată’ ar trebui să aibă special o componentă vocaţională, astfel încât să începem de acum, împreună cu acest Program Naţional de Rezilienţă, să creăm o politică publică de susţinere şi tot ce înseamnă învăţământ tehnic şi dual să capete adevărata strălucire şi importanţă în tot ceea ce priveşte acest spectru economic. Altfel, vom ajunge să creăm tot felul de politici de susţinere a turismului, de exemplu. Văd în Plan că avem ca propunere 15 milioane de turişti români. Cine o să-i servească la masă? Filipinezi, oameni aduşi din Indonezia, din Vietnam, din India sau românii noştri pe care ni-i dorim să-i încadrăm, să avem calificaţi? Mai mult decât atât, avem industria textilă secundară care, la ora actuală, înglobează peste 175.000 de angajaţi şi care se confruntă cu un deficit major în ceea ce priveşte consumul”, a declarat Chiriac.
România Durabilă şi EM360 Group au organizat, marţi, Forumul Naţional de Redresare, eveniment online care îşi propune să aducă în dezbatere oportunitatea pe care România o are prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă.