Săptămâna aceasta a fost dominată de discuțiile dintre partidele pro-europene pentru formarea unui nou guvern și de efectele în economie ale acestor tensiuni politice. Mai mult, Fitch Ratings a revizuit la negativ perspectiva ratingului României.
Vestea care a agitat spiritele cel mai mult a fost cea venită chiar în prima zi a săptămânii, când compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România.
Alte decizii majore din această săptămână au vizat menținerea plafonării prețurilor la RCA și unele alimente de bază, spre nemulțumirea pieței, dar și achiziții care au suprins piața, cum a fost știrea că Altex a cumpărat Brico Depot.
Iată cele mai importante subiecte din această săptămână:
BREAKING Din nou la un pas de „junk”: Fitch Ratings a revizuit la negativ perspectiva ratingului României / Incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale, avem deficite bugetare mari și creștere economică slabă
Fitch Ratings trimite din nou România la un pas de „junk”. Agenția de rating a revizuit de la stabil la negativ perspectiva ratingului României, se arată într-un anunț al agenției.
O astfel de decizie poate duce la creșterea dobânzilor la care guvernul României se împrumută pe piețele financiare pentru a-și finanța deficitul, dar poate afecta și interesul pentru investiții.
Fitch explică în comunicatul său că revizuirea perspectivei reflectă o serie de factori principali de rating și ponderile lor relative.
Conform agenției de rating, incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale: „Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că aceasta va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale.Procesul alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria surpriză din primul tur a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu, din cauza unor presupuse interferențe electorale străine/rusești. De asemenea, Curtea Constituțională a prelungit mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, care trebuia inițial să se încheie la 21 decembrie 2024, până la alegerea unui nou președinte”, notează Fitch. De asemenea, avem un parlament mai divizat.
Marcel Boloș, după ce Fitch Ratings a trimis din nou România la un pas de „junk”: Deocamdată, doar s-a tras semnalul de alarmă. Trebuie luate măsurile de consolidare fiscal-bugetară prin ordonanța trenuleț
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat miercuri, după ce agenţia de rating Fitch a revizuit de la stabil la negativ perspectiva ratingului României, că deocamdată, doar s-a tras semnalul de alarmă asupra perioadei actuale pe care ţara noastră o parcurge.
“Avem o perspectivă negativă care, cumva, trage un semnal de alarmă asupra perioadei actuale pe care o parcurgem, generată de fărâmiţarea deciziei în Parlament şi de constituirea Guvernului, care sunt garanţiile pentru ca să putem lua măsurile pentru consolidarea fiscală”, a spus ministrul Finanţelor, înainte de şedinţa de Guvern.
”Rămânem în continuare în categoria de rating BBB minus şi, sigur, asta trebuie să fie urmată de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru ca să ne menţinem perspectiva stabilă pe care am avut-o înainte de această criză generată la nivel politic”, a adăugat Marcel Boloş.
El a precizat că măsurile de consolidare fiscal-bugetară urmează să fie discutate în coaliţia de guvernare, întrebat ce poate face Guvernul pentru ajustarea acestei evaluări negative. “Acestea sunt măsuri care vor fi discutate în coaliţia de guvernare şi se vor regăsi în viitoarea ordonanţă trenuleţ”, a declarat Boloş. Detalii, AICI.
Fitch reconfirmă profilul de credit al Bucureștiului, cu trei trepte peste ratingul României
Agenția Fitch reconfirmă profilul individual de credit al Bucureștiului la nivelul „a”, cu trei trepte peste ratingul României, , anunță Primăria Capitalei.
Primarul General, Nicușor Dan, a declarat : „Această evaluare reflectă stabilitatea financiară a Capitalei și seriozitatea administrației locale, demonstrând eforturile constante de a menține un management responsabil al resurselor publice. Conform raportului, Profilul de Risc al Municipiului București rămâne la nivelul «Mediu», fără să fie afectat de acțiunea de rating. Factorii Cheie de Risc și Profilul de Credit Standalone rămân neschimbați, ceea ce confirmă robustețea financiară a orașului”.
Singura modificare este perspectiva ratingului, ajustată în funcție de cel național, deoarece orașele nu pot primi un rating mai mare decât cel al statului român.
BREAKING E.ON, cel mai mare furnizor de gaze din România, va fi cumpărat de o companie controlată direct de Viktor Orban / Cele două companii au ajuns la un acord/ Cine este compania ungară
Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România, după cum a transmis Economedia în exclusivitate anterior. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.
UPDATE 18.16 Ministerul Energiei a transmis, luni, că statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a posibilei achiziții a furnizorului de gaze E.ON de către compania ungară MVM, controlată de statul maghiar.
Conform acordului, MVM Group va achiziționa participația de 68% a E.ON în E.ON Energie România, precum și participația de 98% în E.ON Asist Complet.
Părțile au convenit să nu dezvăluie valoarea tranzacției, dar aceasta se ridică la circa 205-210 milioane de euro, conform informațiilor Economedia.
Tranzacția este preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025. Detalii despre MVM, AICI.
Guvernul a luat măsuri pentru a preveni preluarea ″ostilă″ a companiilor la care statul român are acţiuni / Măsura, după anunțul că firma MVM din Ungaria vrea să cumpere E.ON Energie România
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă, iniţiată de Ministerul Energiei, cu modificări legislative care permit ministerelor să-şi majoreze participaţiile la companiile la care sunt acţionare, majoritare sau minoritare, în scopul prevenirii ″preluării ostile″ sau ″decapitalizării″ acestora. Din nota de fundamentare reiese că ar fi vizate cu precădere societăţile listate la bursă.
OUG ca atare tratează însă toate companiile, listate sau nu, la care ministerele, nu doar cel al Energiei, deţin acţiuni. Ministrul de resort, Sebastian Burduja, a declarat recent că tranzacţia prin care compania energetică de stat a Ungariei, MVM, vrea să cumpere furnizorul de gaze şi energie din România al grupului german E.ON este posibil să nu fie aprobată de autorităţile de la Bucureşti.
Draftul de act normativ a fost pregătit încă din octombrie, când informaţia privind intenţia ungurilor de a prelua furnizarea românească a E.ON era deja vehiculată, fără a fi confirmată oficial.
Ce vrea mediul de afaceri de la viitoarea coaliție de guvernare: reducerea cheltuielilor bugetare, echilibrarea fiscal-bugetară, debirocratizare și investiții / Burnete: „Mediul privat are nevoie de claritate și predictibilitate, și asta nu va veni în absența unui buget credibil”
Confederația Patronală Concordia, organizație patronală care reprezintă peste 3.000 de companii cu capital românesc și străin din 17 industrii, transmite că mediul de afaceri solicită de la viitoarea coaliție de guvernare reducerea cheltuielilor bugetare, echilibrarea fiscal-bugetară, debirocratizare și investiții. Radu Burnete, director executiv al Concordia, a declarat că mediul privat are nevoie de claritate și predictibilitate, și asta nu va veni în absența unui buget credibil, iar viitorul Guvern trebuie să dea direcția viitoarelor reforme, chiar dacă nu se poate apuca de ele.
Confederația Patronală Concordia a realizat un document de poziție prin care propune partidelor politice pro-europene un set de măsuri urgente pe care noul Guvern trebuie să le ia pentru a adresa problemele sociale și economice. Aceste măsuri au ca scop restabilirea încrederii în stat și în serviciile publice, precum și echilibrarea finanțelor publice.
Mediul de afaceri critică noua prelungire a plafonării adaosului la alimente: „Guvernul nici nu vrea existe dialog pe această temă”
Confederația Patronală Concordia, care reunește circa 3.500 de companii cu capital românesc și străin din 17 industrii, critică noua prelungire a plafonării adaosului comercial, cu încă șase luni, spunând că Guvernul a luat această decizie fără dialog și consultări cu operatorii economici și deși una dintre solicitările mediului de afaceri era renunțarea la plafonări și alte mecanisme de intervenție în piață.
Organizația critică faptul că Guvernul continuă această măsură „temporară” și prelungește până la 30 iunie 2025, fără consultări cu operatorii economici, plafonările pentru adaosul comercial la alimentele de bază, pentru comisioanele la toate tichetele și pentru prețurile polițelor RCA. Detalii, AICI.
Brokerii de asigurări spun că sunt în risc major de faliment din cazul prelungirii plafonării tarifelor şi comisioanelor la RCA până la 31 martie 2025 / “Aşa-zisa plafonare nu a produs niciun efect pozitiv, dimpotrivă, preţurile au crescut peste rata inflaţiei”
Prelungirea plafonării comisionului de distribuţie şi îngheţarea preţurilor la poliţele RCA, până la 31 martie 2025, are potenţialul de a destabiliza iremediabil distribuţia de asigurări din România şi de a expune brokerii de asigurări la un risc major de faliment, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), într-o scrisoare de protest adresată ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.
În scrisoarea adresată autorităţilor, brokerii atrag atenţia Guvernului că distruge industria de distribuţie de asigurări şi avertizează că românii vor plăti mai mult. Detalii, AICI.
Broker, despre efectele pe Bursă ale retragerii PSD din viitorul guvern: Decizia PSD alimentează incertitudinea care era deja prezentă / De obicei, sentimentul pe final de an era unul mai optimist pe bursă / Bursa a accentuat scăderile după anunț
Bursa de la Bucureşti continuă să fie influenţată de situaţia politică, iar decizia PSD de a se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului, alimentează incertitudinea care era deja prezentă, a declarat, joi, pentru Agerpres, Antonio Oroian, broker la Goldring.
“Situaţia politică continuă să influenţeze bursa. Reacţia pozitivă apărută în urma anulării alegerilor prezidenţiale a fost una pe
termen scurt, situaţia continuând să fie incertă la nivel politic. Decizia PSD alimentează incertitudinea care era deja prezentă şi, cel mai probabil, va face şi mai dificilă sarcina noului Guvern de a redresa România. De obicei, sentimentul pe final de an era unul mai optimist pe bursă, de aceasta data, se pare că nu e cazul”, a afirmat Antonio Oroian.
La ora 13:20, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, era în scădere cu 1,75%. Valoarea tranzacţiilor era de 2,64 miliarde de lei (531 milioane de euro), din care 2,6 miliarde de lei pentru obligaţiuni şi 35,75 milioane de lei pentru acţiuni.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, pe pagina sa de Facebook, că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota în Parlament un guvern de dreapta.
BREAKING Curtea Constituțională a desființat supraimpozitarea tuturor pensiilor speciale
UPDATE Decizia CCR care desființează supraimpozitarea pensiilor speciale afectează reforma pensiilor speciale din cererea 3 de plată din PNRR. Detalii, AICI.
UPDATE Curtea Constituțională a decis, joi, că supraimpozitarea pensiilor speciale, adoptată anterior de Guvern și Parlament în cadrul reformei pensiilor speciale, este neconstituțională.
„În esenţă, Curtea a constatat că, în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a impozitului care se bazează pe partea contributivă şi pe partea necontributivă a pensiilor, precum şi pe doi indicatori variabili [câştigul mediu salarial brut şi câştigul mediu salarial net], textul nu precizează care este în concret modalitatea de calcul a părţii contributive, respectiv perioada la care se raportează partea contributivă a venitului din pensii, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituţie”, a transmis, joi, CCR, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, de asemenea, Curtea a reţinut că „raportarea la aceiaşi indicatori variabili se menţine şi în cazul pensiilor care au doar componentă necontributivă, respectiv pensiile militare”. Mai multe informații, AICI.
Surse: Un nou blocaj pentru plata banilor din PNRR. Decizia CCR care desființează supraimpozitarea pensiilor speciale afectează reforma pensiilor speciale din cererea 3 de plată
Plata sumelor din cererea 3 de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se lovește de un nou blocaj, după ce Curtea Constituțională a decis, joi, că supraimpozitarea pensiilor speciale este neconstituțională. Anterior, reforma pensiilor speciale, jalon în cererea 3, era blocată după ce Parlamentul a adoptat indexarea pensiilor militare.
Plata sumelor din cererea 3 din PNRR este așteptată în luna decembrie, însă sursele Economedia arătau deja că România nu va primi niciun ban din PNRR în acest an.
Un motiv era indexarea recentă a pensiilor militare, care majorează cheltuielile statului cu aproape 7 miliarde de lei anual. Comisia Europeană consideră că această indexare afectează reforma pensiilor speciale. Curtea Constituțională a fost sesizată pe această indexare, dar tocmai a decis să amâne o decizie pe Legea pensiilor militare pentru 4 februarie 2025. Pe larg, AICI.
Surpriză. Dan Ostahie (Altex) cumpără Brico Dépôt România
Omul de afaceri Dan Ostahie, fondatorul retailerului de produse electronice și electrocasnice Altex, cumpără retailerul de bricolaj Brico Dépôt România, de la Grupul Kingfisher plc. Anterior, și Leroy Merlin erau interesaţi de achiziția Brico Depot, după cum scria Ziarul Financiar.
Valoarea Brico Dépôt România se ridică la 70 milioane de euro (echivalentul a 58 milioane lire sterline) și include întreaga rețea Brico Dépôt, formată din 31 de magazine în 24 de orașe, operațiunile de distribuție, precum și sediul central din București.
Finalizarea tranzacției este supusă aprobării din partea instituțiilor de reglementare din România și este estimată a se finaliza în prima jumătate a anului 2025. Detalii, AICI. Plus, o analiză Economedia a pieței de bricolaj din România.
Două fonduri de investiții preiau pachetul majoritar din rețeaua de cafenele 5 to go. Fondatorii Radu Savopol și Lucian Bădilă rămân cu 25% din afacere / Planuri pentru francize în parteneriat cu români în țări cu diaspora puternică
Fondatorii rețelei de cafenele 5 to go, Radu Savopol și Lucian Bădilă, au decis să vândă pachetul majoritar de acțiuni către două fonduri de investiții, iar ei vor rămâne cu 25% din afacere, dar și la conducerea acesteia. Planurile lanțului de cafenele privesc extinderea în țări cu diaspora românească puternică, prin francize deschise în parteneriat cu români emigrați. Toată afacerea 5 to go ar fi estimată la circa 30 de milioane de euro, conform informațiilor din piață.
Astfel, fondurile de investiții Invenio Partners şi Accession Capital Partners – ACP (fostul Mezzanin Management), vor prelua 60% din pachetul de acțiuni al rețelei 5 to go, printr-o companie numită 5 TG Invest SRL, în care dețin fiecare 50%, momentan.
Fondatorii Radu Savopol și Lucian Bădilă vor deține împreună 25%. Fondul de investiții Mozaik Investments controlat de Sacha Dragic, fondatorul Superbet, va rămâne cu o deținere de 10%, iar omul de afaceri Andrei Alecu rămâne cu 5%.
La discuțiile de investiție au participat opt fonduri de investiții. Pe larg, AICI. De asemenea, AICI poate fi citită o analiză Economedia a fuziunilor și achizițiilor din România în 2024. Au fost tranzacții majore în retail, energie și sectorul bancar.