Retrospectiva săptămânii: Planul fiscal cu care merge România la Bruxelles, motivele pentru care a suspendat UE bani pentru Transporturi din PNRR și noutăți din mediul de afaceri – despre robotizare, piața imobiliară, proiecte inedite în turism și case eficiente energetic

tableta economie stiri Sursa foto: Dreamstime.com

Ministerul Finanțelor a publicat vineri seară planul fiscal cu care România merge la Bruxelles pentru a agrea calendarul de reducere a deficitului sub 3%, iar Economedia a relatat pe larg despre măsurile propuse. Am adus însă în această săptămână și alte noutăți: ați putut afla de ce a suspendat Bruxelles-ul banii pentru Transporturi din a treia cerere de plată din PNRR, dar și vești din mediul antreprenorial și din macroeconomie. Puteți (re)citi noutăți și informații despre robotizare, case eficiente energetic, piața imobiliară și proiecte inedite în turism, dar și despre cum a devenit România cel mai mare producător de gaze din UE:

Următoarea mare piață pentru producătorii de baterii? Roboții umanoizi, susține fondatorul Prime, companie cu fabrică în România

Sursa imagine: Roland Berger

Următoarea mare piață pentru producătorii de baterii ar putea fi cea a roboților umanoizi, spune Adrian Polec, fondator al producătorului român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology. Acesta e un sector care se va dezvolta “iminent” în următorii ani, având în vedere că inclusiv fabricile au nevoie de astfel de resurse, spune omul de afaceri. Iar aceștia au nevoie de baterii, după cum a subliniat producătorul român, în cadrul TBB, un eveniment european dedicat energiilor sustenabile. Piața globală a roboților umanoizi e în dezvoltare, iar estimările de viitor menționează cifre care se învârt în jurul miliardelor de dolari; dar analiștii avertizează totuși că, în prezent, majoritatea acestor roboți sunt încă în stadiul de prototip și se confruntă cu mai multe provocări, iar viabilitatea unor astfel de mașini nu a fost încă dovedită.

Articolul AICI

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

EXCLUSIV Investitorii de Real Estate (AREI), despre limitarea avansului la locuințe: „Costul asigurării va pune presiune asupra prețului plătit de client, care se află deja în creștere”/ Proiectul mai „trebuie să clarifice aspecte esențiale”, precum tipurile de cumpărători, tranzacții dar și garanțiile oferite consumatorilor

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) salută inițiativa legislativă de a introduce măsuri de protecție financiară în tranzacțiile imobiliare – cu referire la proiectul PSD depus în Parlament care reglementează plățile în avans pentru imobile care nu sunt construite, după scandalul Nordis -, într-un punct de vedere transmis pentru Economedia.ro.

Articolul AICI

EXCLUSIV Scrisoarea Comisiei Europene. De ce a suspendat Bruxelles-ul banii pentru Transporturi din a treia cerere de plată: Legături ierarhice la selecția șefilor pentru companiile de stat, licitații feroviare cu probleme / Detalii: cum a pierdut metroul de Cluj finanțarea

Comisia Europeană a suspendat 80 milioane de euro din cererea de plată numărul 3 din PNRR pentru nereguli legate de numirile la companiile de stat din Transporturi, pentru probleme parțiale la licitații de modernizare a infrastructurii feroviare, dar cu șanse să fie rezolvate, dar și pentru probleme la metroul de la Cluj, deși, pentru acest din urmă obiectiv, întreaga sumă – circa 300 de milioane de euro – va fi suspendată definitiv, arată o parte din scrisoarea Comisiei Europene obținută de Economedia.

Detalii AICI

Previziunile economiștilor din Europa Centrală și de Est: Creșteri economice „modeste”, pe bază de consum / Dorota Strauch (Raiffeisen Polonia): „România a înregistrat o surpriză negativă în revizuirea creșterii economice. Piața muncii continuă să susțină cererea de consum, creșterea reală a salariilor e așteptată să ofere un impuls modest”

România a înregistrat „o surpriză negativă” în revizuirea creșterii economice, a declarat, marți, Dorota Strauch – CFA, Director pentru CEE și Economist-șef pentru Polonia la Raiffeisen Bank International AG, în cadrul evenimentului SEE Property Forum. Dar țara „rămâne rezistentă”, cu o creștere continuă a consumului și investițiilor, mai spune aceasta. Creșterea PIB real este prognozată la 1,2% pe 2024, crescând ușor la 2,2% până în 2025. „Piața muncii continuă să susțină cererea de consum, iar creșterea reală a salariilor este așteptată să ofere un impuls modest”, potrivit economistului din Polonia. Cu toate acestea, inflația rămâne o preocupare, spune ea, rata medie fiind estimată la 5,6% în 2024, îmbunătățindu-se ușor la 5,3% în 2025, mai arată Strauch.

Articolul AICI

Antreprenor cu valoare adăugată: Coniferis Retreat, un proiect turistic într-o oază de liniște în munți, derivat din producția de tiny house personalizate

Turiștii dornici de locuri izolate și experiențe mai puțin obișnuite le pot găsi undeva în județul Bihor, la Coniferis Retreat, o afacere pornită de la un atelier de producție de tiny house din Oradea.

Inițiativa a aparținut Stelianei Petriș meserie arhitect, absolventă al universității din Oradea dar școlită o perioadă și de Universita degli studi di Sassari, din Sardinia, Italia.

Povestea lor AICI

EXCLUSIV O nouă firmă vrea să vândă RCA șoferilor români. Nume mare din Germania, lider în România pe sănătate, ar putea debuta chiar din 2025

Signal Iduna, grupul german prezent în România prin două societăți distincte, a început demersurile pentru debutul pe piața RCA, un mai vechi deziderat al Ergo România, societate pe care Signal Iduna a preluat-o în urmă cu doi ani.

Detalii în articol AICI

Opinie. Piața muncii fără femei, viața noastră fără copii?

Claudia Indreica, specialist Resurse Umane:

Este aceasta realitatea cu care trebuie să ne obișnuim? Femei casnice sau lucrând în agricultură de subzistență? Femei care aleg să nu devină mame pentru că acest lucru înseamnă, implicit, renunțarea la carieră/profesie? NU! Nu cred ca este realitatea pe care trebuie să o acceptăm. Dar trebuie să vorbim despre acest lucru, fiind de acord cu un bun prieten, sociolog: „femeile trebuie, în primul rând, să vorbească despre asta!” Sunt experiențele personale, care vin cu toată frământările de rigoare, de care uneori, nici părinții, prietenii, soțul/partenerul nu sunt conștienți. Articolul se poate citi AICI

Arhitect specializat în clădiri eficiente energetic: „Costurile pentru o casă „nZEB” pot fi cu 30-40% mai mari, dar reducerea facturilor se simte imediat”/ Ce elemente trebuie să cunoști atunci când te apuci de o construcție, după noile norme obligatorii?

Diferența de costuri între un imobil care se construiește după standard nZEB față de aceeași construcție care s-a executat în perioada în care acest standard nu era obligatoriu poate fi de 30-40%, spune arhitectul Sergiu Petrea, asociat la biroul Tecto Arhitectură, care a gândit un model de proiect la acest standard pentru Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri. Pe termen lung, este vorba despre o investiție care se recuperează, și, oricum, standardele sunt de acum obligatorii, mai notează arhitectul. “nZEB” (nearly zero energy building) este un standard care presupune clădiri cu consum de energie aproape zero. Dacă sunteți interesați de case eficiente energetic, găsiți AICI mai multe informații.

Premieră istorică. România a devenit cel mai mare producător de gaze din UE, în al doilea trimestru din 2024

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

România a devenit, în premieră, cel mai mare producător de gaze din UE în al doilea trimestru din 2024, arată datele publicate recent de Comisia Europeană. Țara noastră a avut o producție trimestrială totală de 2,3 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru din 2024, în scădere cu 4% față de trimestrul precedent și în creștere cu 1% față de anul precedent.

Detalii AICI

OFICIAL Planul fiscal cu care România merge la Bruxelles. Reformă fiscală prin care vor fi revizuite ratele de impozitare pentru impozit pe profit, impozitul pe venit/contribuțiile sociale, taxa pe valoarea adăugată – DOCUMENT

Ministerul Finanțelor a publicat vineri seară planul fiscal cu care România merge la Bruxelles pentru a agrea calendarul de reducere a deficitului sub 3%. Planul va presupune o reformă fiscală, o reformă a impozitării microîntreprinderilor, a administrării sistemului de impozite și taxe, a cheltuielilor publice și a salarizării în sectorul public. Una dintre măsuri va fi revizurea ratelor de impozitare pentru impozit pe profit, contribuții sociale, TVA și alte taxe relevante. Banca Mondială va propune în primul trimestru scenarii de reformă fiscală cu cel puțin două variante alternative de măsuri fiscale specifice, iar autoritățile publice vor decide varianta care va fi implementată începând cu luna aprilie 2025.

Citiți în articol care sunt principalele măsuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.