Reuters: Qatar este în discuții pentru a se alătura proiectului energetic irakian al TotalEnergies, în valoare de 27 de miliarde de dolari

totalenergies Foto: .energyconnects.com

Qatar este în discuții pentru a achiziționa o participație de la TTEF.PA, grupul de proiecte energetice de 27 de miliarde de dolari al companiei franceze TotalEnergies în Irak, au declarat trei surse pentru Reuters, în timp ce Bagdadul speră să stopeze eforturile companiilor energetice occidentale de a părăsi țara.

O investiție majoră a unui stat din Golf ar marca o victorie importantă pentru premierul irakian Mohammed al-Sudani, care a preluat mandatul în octombrie anul trecut, după mai bine de un an de tulburări politice, și ar fi, de asemenea, considerată un pas către contracararea influenței iraniene.

QatarEnergy caută să achiziționeze o participație de aproximativ 30% în proiect, a spus o sursă. Companiile energetice rareori dețin 100% din proiecte și preferă parteneriatele pentru a reduce riscul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

După o serie de acorduri după invazia SUA cu peste un deceniu în urmă, companiile petroliere internaționale au încercat să părăsească Irakul din cauza veniturilor slabe din acordurile de împărțire a veniturilor.

Când TotalEnergies și Bagdad au semnat în 2021 un acord pentru a construi patru proiecte gigantice de energie solară, gaze, energie și apă în sudul Irakului pe parcursul a 25 de ani, speranțele pentru o inversare a exodului erau mari. Exxon Mobil, Shell și BP au căutat cu toții să-și reducă operațiunile în Irak în ultimii ani.

Dar proiectul, menit să stimuleze economia țării și să reducă dependența acesteia de gazul iranian, nu a demarat încă.

Acordul TotalEnergies cu Irakul, care va necesita o investiție inițială de 10 miliarde de dolari, a urmat vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în septembrie 2021.

Termenii acordului, care nu au fost făcuți publici sau raportați anterior, au stârnit îngrijorări în rândul politicienilor irakieni și au fost fără precedent pentru Irak, au declarat surse apropiate acordului pentru Reuters în februarie 2022.

Acordul include construirea unei rețele de colectare a gazelor naturale pentru a furniza centrale electrice locale prin extinderea câmpului Ratawi, construirea unei instalații de tratare a apei de mare la scară largă pentru a crește producția din alte câmpuri folosind injecția de apă și o centrală solară mare în regiunea Basra.

Dar au fost puține progrese de atunci. Surse au declarat anul trecut pentru Reuters că disputele privind termenii riscau să anuleze proiectul.

QatarEnergy și biroul de comunicații al guvernului Qatar nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la discuții.

TotalEnergies nu a confirmat tranzacția atunci când a fost contactată de Reuters.

Un înalt oficial al ministerului petrolului irakian a declarat că nu cunoaște planurile QatarEnergy de a achiziționa o participație în proiectul TotalEnergies.

Premierul irakian Sudani călătorește joi la Paris și se va întâlni cu Macron, a declarat un purtător de cuvânt al Elysee.

Una dintre surse a declarat pentru Reuters că Sudani se va întâlni și cu directorul general al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, în încercarea de a pune capăt blocajului.

QatarEnergy și TotalEnergies au vorbit despre o miză în proiect și, deși nu s-a ajuns încă un acord final, există multă încredere că se va materializa, au spus două dintre surse.

Națiunile arabe, inclusiv Arabia Saudită, au încercat să contracareze influența Teheranului în Irak.

Irakul și Franța au organizat în decembrie în comun o conferință în Iordania pentru a arăta sprijinul pentru Bagdad, care s-a confruntat cu crize datorită Statului Islamic, schimbările climatice, corupția și instabilitatea de la invazia condusă de SUA din 2003.

Companiile energetice franceze și din Qatar au parteneriate strânse în producția gigantică de gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar, precum și în proiecte energetice majore în întreaga lume, inclusiv în Guyana, Namibia și Africa de Sud.

Pouyanne le-a spus investitorilor, după anunțul acordului, că Irakul a fost o parte esențială a concentrării TotalEnergies în Orientul Mijlociu și că acordul a fost unul „câștigător” pentru Bagdad și compania sa, care va fi plătit prin vânzările de petrol din zăcământul Ratawi, unul dintre patru proiecte din acord.

El a mai spus că TotalEnergies caută parteneri în proiecte, în care dorea să păstreze o cotă de 40% până la 50%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: