Riscul de recesiune în Marea Britanie crește pe măsură ce activitatea din sectorul serviciilor se prăbușește

Redacția sept. 22, 2023 0 comentarii
londra, marea britanie, uk, brexit

Activitatea economică din Marea Britanie a scăzut în cel mai rapid ritm din ianuarie 2021, potrivit unui sondaj atent monitorizat care sugerează că șansele unei recesiuni au crescut, scrie Financial Times.

În condițiile în care activitatea din sectorul serviciilor a slăbit, indicele managerilor de achiziții S&P Global/Cips a scăzut la 46,8 în septembrie, de la 48,6 în august și la cel mai scăzut nivel din ultimele 32 de luni. Lira sterlină a scăzut cu 0,5% față de dolar, până la 1,2234 dolari, minimul ultimelor șase luni.

Cifrele PMI au fost mai slabe decât cele 48,7 prognozate de economiștii chestionați de Reuters și mult sub 50, care indică o majoritate a întreprinderilor care raportează o contracție a activității.

Sondajul a arătat, de asemenea, o deteriorare bruscă a cifrelor privind ocuparea forței de muncă în sectorul privat, care fusese în creștere în ultimele cinci luni.

Excluzând perioada pandemiei, rata pierderilor de locuri de muncă a fost cea mai mare din octombrie 2009. Unii economiști avertizează că indicii PMI nu sunt un predictor exact al producției.

Dar Chris Williamson, economist șef pentru afaceri la S&P Global Market Intelligence, a declarat că indicele PMI flash dezamăgitor al producției compozite din Marea Britanie pentru luna septembrie înseamnă că “o recesiune pare din ce în ce mai probabilă în Marea Britanie”.

El a adăugat că cifrele de vineri sunt în concordanță cu contracția produsului intern brut la o rată trimestrială de peste 0,4%, cu o încetinire pe scară largă, care capătă amploare.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *