România se numără printre statele UE cu cel mai mare consum intern de materiale, la nivel dublu față de media UE

productie, fabrica Sursa foto: Pexels

Consumul intern de materiale la nivelul Uniunii Europene a scăzut în 2020, până la 13,4 tone pe persoană de la 14,1 tone în 2019, arată datele publicate marţi de Eurostat și citate de Agerpres. Țările membre cu cel mai mare consum intern de materiale sunt Finlanda (31 de tone pe persoană) şi România (29 de tone pe persoană), mai mult decât dublu faţă de media din UE.

La polul opus, ţările membre cu cel mai mic consum intern de materiale sunt Italia (7 tone pe persoană) şi Spania (8 tone pe persoană). Consumul intern de materiale în fiecare ţară este influenţat de zestrea naturală de resurse materiale, care constituie un element structural important pentru fiecare economie.

La nivelul UE, mineralele nemetalice au fost responsabile pentru jumătate (52%) din consumul intern de materiale în 2020 , urmate de biomasă (24%), combustibili fosili (18%) şi minereuri metalice (5%).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În rândul statelor membre există diferenţe semnificative vând vine vorba de consumul de mineralele nemetalice, de la 2 tone pe persoană în Ţările de Jos până la 23 de tone pe persoană în România. Eurostat subliniază că aceste diferenţe de la o ţară la alta pot fi rezultatul unui nivel diferit al activităţilor de construcţii, densităţii populaţiei şi mărimii infrastructurii de transport, precum reţeaua rutieră.

De la începutul acestui mileniu şi până în anul trecut consumul intern de materiale în UE a scăzut de la 15,4 până la 13,4 tone pe persoană. În timp ce consumul de biomasă a rămas practic stabil în această perioadă, spre deosebire de consumul de minereuri metalice şi mineralele nemetalice, care au fost ambele puternic influenţate de criza economică şi financiară din 2008-2009. În 2020, consumul de biomasă, metalice şi mineralele nemetalice au fost la un nivel comparabil cu cel din urmă cu 20 de ani. În schimb, consumul de combustibili fosili a scăzut în ultimele două decenii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: