Ministerul Finanțelor (MF) a atras 853,9 milioane lei și, respectiv, 162,7 milioane euro, (valori însumând 1,65 miliarde lei – 336,3 milioane euro) prin a zecea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (Fidelis) derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB), se arată într-un comunicat al Bursei.
Astfel, valoarea celor zece runde de finanțare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanțelor se apropie de 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).
„Din cele patru ediții Fidelis oferite în acest an, oferta lunii decembrie, în care investitorii au plasat aproximativ 1,7 miliarde lei echivalent, reprezintă al doilea succes al anului după oferta lunii aprilie. Sumele importante investite în acest an, de aproximativ 6 miliarde lei echivalent, reflectă atât încrederea investitorilor în capacitatea statului român de a oferi instrumente sigure și avantajoase, dar și încrederea că banii lor sunt pe mâini bune, partenerii noștri fiind implicați cu profesionalism în derularea acestui proiect”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor.
„Reluarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis, în august 2020, a fost de bun augur atât pentru Statul Român, cât și pentru investitori și piața de capital și, totodată, demonstrează cooperarea fructuoasă dintre Stat și Bursă, fiind un parteneriat benefic pentru toți cei implicați. Cele peste 3 miliarde euro atrase de Ministerul Finanțelor prin emisiunile de stat Fidelis reprezintă 60% din valoarea cumulată a tuturor rundelor de finanțare derulate la BVB în ultimii trei ani, de 5,1 miliarde euro.”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.
„Titlurile de stat Fidelis sunt un bun prilej pentru foarte mulți români să facă primul pas pe în lumea investițiilor, iar pentru investitorii cu experiență, sunt un instrument util pentru diversificarea portofoliilor, mai ales în această perioadă în care este foarte greu să obții randamente peste nivelul inflației. Interesul românilor pentru aceste titluri de stat s-a văzut atât în valoarea record înregistrată în acest an, peste 1,2 miliarde euro, cât și prin faptul că, pe piața secundară, investitorii de retail au realizat peste 42.000 de tranzacții cu titluri Fidelis, în valoare de 360 milioane euro, cu peste 10,4 milioane de obligațiuni, reprezentând 13% din valoarea cumulată a primelor nouă oferte. De asemenea, interesul foarte ridicat se vede și prin cele aproape 11.000 de ordine de subscriere plasate în cea de-a zecea ofertă de vânzare pe piața primară”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.