Rusia a declarat vineri că livrările de gaze prin una dintre principalele rute de aprovizionare a Europei, conducta Nord Stream 1, rămân în pericol deoarece doar o singură turbină este operațională, ceea ce sporește îngrijorarea Europei, care se luptă să asigure suficient combustibil pentru iarnă, scrie Reuters.
Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică pentru a aproviziona Germania și alte țări, funcționa la o capacitate de 20% chiar înainte ca fluxurile să fie oprite timp de trei zile în această săptămână pentru întreținere. Livrările urmează să fie reluate sâmbătă.
Moscova dă vina pe sancțiunile impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina pentru împiedicarea operațiunilor de rutină și de întreținere a Nord Stream 1. Bruxelles-ul spune că acesta este un pretext și că Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a se răzbuna.
Prețurile la gaze au crescut vertiginos, afectând industria și gospodăriile europene, crescând mai întâi din cauza redresării cererii după pandemie și apoi crescând și mai mult din cauza crizei din Ucraina.
„Vedem că piața de electricitate nu mai funcționează pentru că este masiv perturbată din cauza manipulărilor lui Putin”, a declarat Von der Leyen, adăugând că ar putea fi propusă la nivel european o plafonare a prețului gazelor pentru livrările prin conductele rusești.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că Moscova va opri livrările către Europa dacă Bruxelles-ul va impune un astfel de plafon.
Livrările reduse prin Nord Stream, alături de fluxurile mai mici de gaze prin Ucraina, o altă rută majoră, au făcut ca statele europene să se lupte pentru a umple rezervoarele de stocare pentru iarnă și au determinat multe dintre ele să declanșeze planuri de urgență care ar putea duce la raționalizarea energiei.