Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare semnalează o modificare în proiectul de lege care reglementează pensiile speciale și pe cele militare. Perioada bazei de calcul, în curs de modificare

bani sute lei Sursa Foto: Facebook/ Chernitskaya Yulia

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare semnalează o modificare în proiectul de lege, publicat în transparență decizională, care reglementează pensiile speciale și pe cele militare, publicat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Sindicatul menționează că în proiect scrie despre menținerea posibilității de a alege perioada de referință pentru baza de calcul a pensiei și nu de a limita strict la ultimele luni din carieră, potrivit unei informări publicate pe site-ul sidicatului.

Prevederea în vigoare:

Articolul 28. (1)Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ:(…).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Prevederea din Proiect – varianta 1 (răspuns MMSS către CSM):

(1)Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în ultimele 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ: (…).

Propunere SNPP de corectare a Proiectului transmis la CSM:

Propunerea din Proiect – varianta 2 (publicat pe pagina MMSS):

1. La articolul 28 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c), în care nu se includ:

„Acest proiect este așteptat cu îngrijorare de ceva timp. Mai întâi a apărut temerea ca PNRR impune eliminarea pensiilor militare, dar mai mult sau mai puțin în contextul conflictului armat din proximitatea granițelor României, guvernanții au tranșat ca pensiile militare nu sunt speciale. Dar chiar și cu această interpretarea asumată public, pensiile militare sunt menționate expres în PNRR. Prin urmare trebuie făcută o modificare cât de mică ar fi ea, altfel finanțarea prin PNRR este în pericol”, transmite sindicatul.

Acesta mai precizează că variantele vehiculate au indicat riscuri privind eliminarea pensiilor anticipate, creșterea vârstei de pensionare cu 5 ani, stabilirea mai dezavantajoasă a perioadei pentru baza de calcul a pensiei, precum și impozitarea progresivă a pensiilor. Dintre acestea se pare că a rămas pe listă doar ultima sperietoare dar chiar și aceasta îndulcită față de o primă variantă care prevedea o medie generala a salariilor pe ultimii 5 ani. Ultima variantă publicată într-un târziu de MMSS prevede 12 luni la alegere din ultimii 5 ani.

„Cu toată îndulcirea, această modificare aduce totuși o serie de prejudicii calcului pensiilor pentru cei care vor trece în rezervă dupa legiferarea (în cele două camere ale Parlamentului), adoptarea, promulgarea și respectiv publicarea viitoarei eventuale legi, aflate la acest moment în stadiul de proiect scos în transparență decizională. În cele 12 luni de referință drepturile sunt mai dinamice (nu detaliem) incluzându-se și concediul de odihnă care din fericire în Poliția Penitenciară se plătește cu toate sporurile!”, menționează reprezentanții sindicatului.

„Se răspunde astfel oficial îngrijorărilor privind riscul de modificare peste noapte, care să nu mai permită decizii de depunere a cererilor de pensionare pe ultima sută de metri. Am repetat în clarificările noastre repetate că nu este posibilă o modificare peste noapte. Chiar MMSS stabilește un termen de dezbatere de 10 zile a proiectului inițiat pe 20 decembrie 2022, urmând continuarea procesului legislativ în primul trimestru al anului 2023. Evident că este vorba despre o diminuare a bazei de calcul actuale și acest lucru ne deranjează și ne mobilizează, dar cel puțin știm cum stăm și știm că este timp pentru decizii și acțiuni”, mai spune SNPP.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: