Statele Unite vor majora cantităţile de gaze lichefiate trimise către Uniunea Europeană, pentru a ajuta statele europene să înlocuiască gazele ruseşti şi să treacă această iarnă cu bine.
Anunțul a fost făcut de Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului al Statelor Unite ale Americii, într-un interviu acordat AGERPRES.
De asemenea, Statele Unite caută, împreună cu partenerii săi din întreaga lume, resurse alternative la gazele ruseşti, precum şi soluții pentru a coborî preţul energiei.
Don Graves, fost consilier al preşedintelui Joe Biden, a venit la Bucureşti împreună cu o delegaţie de peste 100 de oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri american pentru a participa la conferinţa Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU), pentru a discuta cu oficialii români despre întărirea relaţiilor bilaterale, precum şi pentru a căuta posibilităţi de colaborare cu firme româneşti.
“Este important să facem două lucruri. Primul: să facem tranziţia cât de repede putem către regenerabile, ştim că este ceva ce UE şi ţările membre ale UE fac deja singure şi cu ajutorul nostru, dar şi să găsim soluţii să trecem peste următoarele luni, care ar putea fi mai dificile, din cauza preţurilor mari şi din cauza deficitului de aprovizionare. Statele Unite fac tot ce pot pentru a identifica surse adiţionale de energie, inclusiv petrol şi gaze.” a spus oficialul american.
În plus, a adăugat el “trebuie să avansăm cât mai repede spre noile tehnologii, precum aceste mici reactoare modulare, despre care noi credem că sunt soluţia optimă atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung pentru ţări ca România şi pentru alte ţări europene.”
Iar despre faptul că România va găzdui primului reactor modular de mici dimensiuni a spus că “lumea trebuie să facă o tranziţie la energia curată, la regenerabile şi să se îndepărteze de dependenţa de combustibilii fosili, nu numai din cauza creşterii costurilor pentru combustibilii fosili, dar şi din cauza impactului asupra mediului, asupra schimbărilor climatice. Deci suntem foarte concentraţi pe sprijinirea României pe măsură ce faceţi tranziţia la energia curată şi să nu mai fiţi dependenţi de ţările din apropiere, care ar putea decide, la cheremul unui lider, să întrerupă livrarea energiei.”