Statul spune că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie, însă vor exista și excepții/ Mai multe instituții ale statului au anunțat în luna mai recrutări de sute de persoane

Statul a anunțat în luna mai că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie, pentru a putea face consolidarea fiscală și pentru a respecta angajamentele privind deficitul public. Însă, potrivit unui document redactat de Ministerul Muncii, vor exista și excepții.

„Începând cu data de 1 iulie 2022, până la 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea
prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor
unice, din :

-instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare,

-instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare”, se menționează în document”

Prin post unic, ministerul definește acel post ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilității stabilite, nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică. Un post dintre cele aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante.

Anunțul a venit după ani întregi în care numărul angajaților la stat s-a umflat, ajungând acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani.

Numărul de posturi ocupate în sectorul bugetar a ajuns în luna martie 2022 la 1.267.973, în creștere cu 2.251 de posturi față de luna februarie. Numărul de angajați din sectorul bugetar este, așadar, peste nivelul de la finalul anului 2010, an în care România a recurs în cadrul unui acord cu FMI la tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru a stabiliza finanțele țării, după cum scria recent profit.ro. Creșterea de 2.251 de posturi ocupate în martie este în linie cu media lunară de până acum a Guvernului Ciucă, de 2.304/lună în primele trei luni de mandat, cel mai alert ritm de majorare a numărului de bugetari din ultimii cinci ani, mai scria profit.ro.

În același timp, în ultimele zile, numeroase instituții ale statului anunță recrutări de sute de persoane. De exemplu, ANAF caută aproape 300 de angajați. În luna mai, instituția a scos la concurs 79 de posturi de execuţie, inclusiv posturi de debutanţi, pentru aparatul central, dar şi alte 130 de posturi pentru DGRFP Bucureşti. De asemenea, urmează să fie anunţate angajări pe 50 de posturi şi la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Autoritatea Vamală Română (AVR) intenționează de asemenea să ocupe prin concurs în acest an 150 de posturi.

Totodată, Economedia a scris că Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) își crește organigrama cu 536 de posturi, până la 1943, potrivit unui proiect de hotărâre al Guvernului. O altă hotărâre prevede că numărul de posturi de la Ministerul Mediului crește cu 64, de la 484 la 548.

Tot în aceeași lună, Ministerul Economiei a anunțat că face angajări, însă nu a menționat numărul posturilor scoase la concurs.

În această lună, Curtea de Conturi a României a anunțat că organizează un concurs pentru ocuparea a 90 de posturi de auditor public extern atât în structura centrală, cât și în teritoriu, potrivit unui anunț oficial pe site-ul instituției. 24 din posturi sunt în structura centrală a instituției conduse de Mihai Busuioc, în timp ce 66 sunt în structura teritorială. Data limită de depunere a dosarelor este 21 iunie pentru structura centrală și 20 iunie pentru structura teritorială.

Comentarii

  1. Angajam oamenii partidelor!
    Nu conteaza incompetenta cat angajarea!
    Vor aduce multa “creativitatete si inovatie” proiectelor noastre moarte!
    Romania se prosteşte pe zi ce aparatul bugetar creste!
    🤭

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *