Locurile de muncă unde sunt necesare competențe în domeniul inteligenței artificiale aduc un spor salarial de până la 25% în unele țări, cum ar fi Statele Unite, potrivit unui nou studiu realizat de PwC, scrie CNN.
Compania de consultanță PwC a studiat anunțurile, postate anul trecut, pentru o serie de locuri de muncă, inclusiv programatori de aplicații, avocați și contabili. Aceasta a constatat că salariile pentru joburile legate de inteligența artificială erau în medie cu 25% mai mari în Statele Unite decât pentru locuri de muncă comparabile din același domeniu care nu necesitau aceste competențe. Majorarea a fost de 14% în Regatul Unit și de 11% în Canada.
Diferențele au fost deosebit de pronunțate în cazul anumitor profesii: avocații din Statele Unite cu competențe în domeniul IA ar putea câștiga o primă salarială de 49%, iar analiștii financiari o primă de 33% în comparație cu lucrătorii care ocupă posturi tradiționale echivalente.
Raportul PwC se bazează pe o analiză a peste 500 de milioane de anunțuri de angajare din 15 țări din America de Nord, Europa și Asia.
„Țările și sectoarele care au o cerere mare de competențe în domeniul inteligenței artificiale tind să înregistreze prime salariale mai mari, mai ales dacă există o penurie de profesioniști calificați”, a declarat Mehdi Sahneh, economist senior la PwC UK, într-un comunicat.
Între 2012 și 2023, numărul locurilor de muncă care necesită competențe în domeniul IA a crescut de 3,5 ori mai rapid decât totalul tuturor locurilor de muncă din țările studiate, potrivit raportului.
Barret Kupelian, economist-șef la PwC UK, a precizat, de asemenea, că „meniul de competențe solicitate de angajatori în ocupațiile expuse la IA se schimbă cu aproximativ 25% mai repede decât cele care nu sunt expuse”.
„Pe măsură ce preluarea inteligenței artificiale continuă, este probabil ca această tendință să se intensifice, creând noi roluri, reducând în același timp și cererea pentru unele competențe care pot fi realizate mai eficient cu ajutorul IA”, a adăugat el.
Studiul a constatat, de asemenea, că productivitatea muncii în industriile cele mai expuse la IA – adică cele în care IA poate fi folosită mai ușor pentru a îndeplini anumite sarcini, cum ar fi serviciile financiare – crește de 4,8 ori mai repede decât în alte sectoare.
O companie devine mai productivă dacă produce aceeași cantitate de bunuri sau servicii, sau mai multe, cu mai puțin personal sau cu angajații săi care lucrează mai puține ore. O productivitate mai mare a forței de muncă este principalul motor al creșterii nivelului de trai.
„Creșterea productivității este crucială pentru a stimula creșterea salariilor reale și pentru a susține creșterea economică, în special atunci când numărul de ore lucrate într-o economie poate fi în scădere pe măsură ce populația îmbătrânește”, a declarat Randall Kroszner, membru al comitetului de politică financiară al Băncii Angliei, în discursul de marți.