Administrația Biden va include pe lista neagră a instituțiilor financiare străine care sprijină complexul militar industrial al Rusiei, ca parte a eforturilor Washingtonului de a lăsa fără resurse mașina de război a Moscovei, scrie Financial Times.
Un ordin executiv care va fi emis vineri va permite SUA să aplice sancțiuni instituțiilor financiare care ajută Rusia să își asigure echipamentele și alte bunuri de care are nevoie pentru a continua să lupte în Ucraina. Băncilor supuse sancțiunilor li se va interzice accesul la sistemul financiar american.
“Acest anunț arată clar că cei care finanțează și facilitează tranzacțiile de bunuri care ajung pe câmpul de luptă se vor confrunta cu consecințe grave”, a scris vineri secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, într-un articol de opinie publicat în Financial Times.
Un oficial american de rang înalt a declarat că Rusia a petrecut “timp și resurse considerabile” direcționându-și serviciile de informații pentru a găsi modalități de a eluda sancțiunile și controalele la export. Aceasta a inclus utilizarea “atât a intermediarilor financiari, atât cu bună știință, cât și fără să știe” pentru a ocoli restricțiile și a obține componente critice.
Administrația Biden va colabora cu băncile americane și europene pentru a le informa cu privire la noile reguli și pentru a se asigura că acestea comunică cu băncile lor corespondente despre cum să evite noile sancțiuni – sau riscă să fie izolate de sistemul financiar american, a declarat oficialul de rang înalt.
Printre exemplele de articole sensibile pe care băncile ar trebui să evite să le faciliteze se numără semiconductorii, mașinile-unelte, precursorii chimici, rulmenții cu bile și sistemele optice, a spus oficialul.
“Ceea ce încercăm să facem este să urmărim materialele care sunt esențiale pentru capacitatea Rusiei de a construi arme de război”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației americane.
“Pentru ca ei să obțină aceste materiale, trebuie să folosească sistemul financiar, ceea ce face ca sistemul financiar să fie un potențial punct de blocaj, iar acesta este un instrument care vizează acest punct de blocaj.”
În timp ce mulți creditori occidentali s-au retras din Rusia de la începutul războiului, alții au rămas, generând profituri tot mai mari pe măsură ce au câștigat cotă de piață.
Raiffeisen Bank International din Austria, instituția occidentală cu cele mai mari operațiuni, a generat mai mult de jumătate din câștigurile sale din acest an din afacerile din Rusia.
Banca insistă că are mâinile legate din cauza legislației de la Kremlin care blochează profiturile în Rusia și necesită permisiunea președintelui Vladimir Putin pentru orice vânzare de active. Trezoreria SUA a cerut băncii să dezvăluie în totalitate detaliile tuturor activităților sale de creditare din Rusia la începutul acestui an.
Printre alți creditori care mai au încă unele operațiuni în Rusia se numără UniCredit din Italia și OTP Bank din Ungaria. Dar, pe măsură ce grupurile occidentale și-au redus expunerea în Rusia, alți creditori internaționali au intervenit.
China a apărut ca o sursă de finanțare deosebit de importantă pentru întreprinderile rusești. Amenințarea Washingtonului de a tăia accesul pe piața americană a creditorilor care nu se conformează ar putea avea ramificații diplomatice semnificative cu Beijingul.
Banca Industrială și Comercială a Chinei, Banca Chinei, Banca Chineză de Construcții și Banca Agricolă a Chinei au început să-și intensifice semnificativ activitățile în Rusia.
Decizia de a viza băncile face parte dintr-un efort mai larg al SUA și al altor țări de a găsi fonduri alternative pentru Ucraina, inclusiv o posibilă mișcare a G7 de a confisca o parte din cele 300 de miliarde de dolari din activele suverane rusești înghețate pentru a finanța Kievul.
Noul ordin vine, de asemenea, în contextul în care republicanii din Congres continuă să zădărnicească eforturile administrației Biden de a oferi finanțare americană pentru Kiev, după aproape doi ani de lupte de când Rusia a invadat Ucraina.
Forțele ucrainene se pregătesc pentru un război de uzură prelungit cu Rusia anul viitor, după o contraofensivă eșuată în vară. Rusia și-a sporit propria producție militară, iar Ucraina va trebui să se bazeze mai mult pe propriile resurse pentru a-și menține liniile anul viitor, au declarat analiștii.
“Obiectivul nostru general aici este de a pune nisip în angrenajul lanțului de aprovizionare al Rusiei, ceea ce credem că este una dintre cele mai eficiente modalități de a încetini Rusia”, a declarat înaltul oficial al administrației.
“Dar, pentru ca ucrainenii să accelereze sincer și să meargă mai repede, au nevoie de sprijinul nostru, iar acest lucru va necesita ca Congresul să acționeze”.
SUA și Marea Britanie lucrează, de asemenea, la înăsprirea aplicării unui plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, impus anul trecut de țările G7.