SUA: Trump anulează un decret privind securitatea inteligenţei artificiale şi propune o nouă abordare, moderată

inteligenta artificiala, AI, IA, tehnologie, tech, viitor, electronic, cyber, securitate cibernetica Sursa foto: TEK IMAGE / Sciencephoto / Profimedia

Preşedintele american Donald Trump a anulat luni un ordin executiv emis de predecesorul său Joe Biden privind securitatea inteligenţei artificiale (AI), o mişcare interpretată ca o schimbare către o abordare moderată privind reglementările, transmite Agerpres. Textul iniţial, dezvăluit în octombrie 2023, cerea companiilor din sector să transmită guvernului federal anumite date referitoare la modelele lor de inteligenţă artificială.

Documentul le solicita de asemenea să comunice rezultatele testelor atunci când programele prezentau “un risc grav pentru securitatea naţională, securitatea economică naţională sau sănătatea publică”.

Decretul a însărcinat, totodată, Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie (NIST) să facă recomandări şi să definească standarde privind AI.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De asemenea, a solicitat tuturor agenţiilor guvernamentale să efectueze o evaluare a riscurilor legate de AI ale activităţilor lor.

Donald Trump nu a vorbit luni pe această temă, dar Darrell West, cercetător la Institutul Brookings, a declarat că decizia arată că “administraţia sa se îndreaptă spre o abordare mai puţin intervenţionistă a inteligenţei artificiale”.

Noul preşedinte intenţionează să “lase mai mult spaţiu de manevră companiilor private şi agenţiilor guvernamentale în utilizarea AI”, crede expertul.

Apariţia AI generativă în ultimii doi ani a marcat o accelerare a dezvoltării inteligenţei artificiale şi a capacităţii acesteia de a îndeplini sarcini şi de a lua decizii în mod autonom.

Aceste noi abilităţi generează entuziasm, dar şi îngrijorare cu privire la posibile abuzuri, de la “deepfakes” (filme sau fotografii false create de AI) la dezvoltarea de prejudecăţi, până la pierderea controlului asupra software-ului militar.

“Ordinul executiv (al lui Joe Biden) a jucat un rol util în definirea abordării sectoarelor privat şi public într-un moment cheie pentru tehnologie”, a comentat Centrul pentru Democraţie şi Tehnologie (CDT), o organizaţie independentă în favoarea tehnologiei controlate.

“Nu consider că (anularea decretului) este îngrijorătoare”, a spus Dean Ball, cercetător la Universitatea George Mason.

În opinia acestuia, ordinul executiv al lui Joe Biden “a vrut să cuprindă totul”, iar administraţia Trump “ar fi mai inspirată să trateze subiectul într-un mod mai măsurat şi mai precis”.

Cercetătorul spune că decretul nu duce la retragerea deciziilor luate cu privire la reglementarea AI de către agenţiile guvernamentale.

El mai aminteşte că multe legi au fost deja adoptate la nivelul unor state americane şi că multe altele sunt în pregătire, unele inspirate de regulamentul european adoptat de cele 27 de ţări membre UE la sfârşitul lunii mai.

Acest cadru legislativ, care va intra în vigoare, în cea mai mare parte, începând cu 2026, urmăreşte să promoveze inovarea în Europa, limitând în acelaşi timp riscurile de abuzuri ale AI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.