Taxarea multinaționalelor: Stiglitz pledează pentru un impozit minim de 25%

Taxe pixabay.com

Premiul Nobel pentru economie Joseph Stiglitz pledează în favoarea unei rate minime de impozitare de 25% pentru multinaționale și consideră acordul adoptat de țările din grupul G20 pentru un impozit minimal de cel puțin 15% drept o „inițiativă fantastică”.

„Cred că ar trebui să fie 25%, dar politica este arta compromisului, sper că vor ajunge la cel puțin 20%”, a declarat acesta, pentru agenția AFP, în marja Forumului European House – Ambrosetti, care are loc în nordul Italiei, relatează Le Figaro. În opinia sa, însă, o rată de 15% nu va fi suficientă pentru a pune capăt practicilor de optimizare fiscală.

Miniștrii de Finanțe din G20 au aprobat în iulie, la Veneția, o reformă de taxare a multinaționalelor care vizează să stopeze practicile de optimizare fisală prin intermediul paradisurilor fiscale. Acordul, negociat sub egida OCDE, prevede un impozit de „cel puțin 15%” și repartizarea mai echitabilă a drepturilor de taxare a acestor companii, în special giganții digitali, campionii optimizării fiscale.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Sistemul de impozitare a multinaționalelor are peste o sută de ani și nu mai este adaptat economiei mondializate a secolului XXI, este un sistem care este deschis abuzurilor”, a arătat Joseph Stiglitz. „Nivelarea în jos în care Luxemburg și Irlanda au jucat un rol a subminat solidaritatea mondială și sistemul economic mondial, face parte din latura obscură a mondializării”, a continuat el.

„G20 s-a angajat să pună capăt acestei nivelări în jos” și este „un angajament foarte important”, a subliniat economistul șef al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, acest acord „a contribuit de asemenea la rezolvarea teribilului război fiscal declanșat de administrația Trump”. „Și ar fi fost un dezastru dacă acest gen de război fical ar fi continuat”, a avertizat Joseph Stiglitz.