Teodor Blidăruș, FintechOS, despre disponibilizările companiilor IT din Cluj: Piața se restructurează. Cred că valul nu s-a terminat

Teodor Blidăruș, CEO si cofondator FintechOS_Sergiu Neguț, Chief Strategy Officer si Cofondator FintechOS

Valul disponibilizărilor care a prins marile companii de IT din Cluj va continua să producă efecte, consideră Teodor Blidăruș, cofondator și CEO al companiei din domeniu FintechOS, care și ea a fost nevoită să renunțe anul trecut la angajați. Declarațiile vin în contextul în care multe companii din „raiul “IT de la Cluj au anunțat recent concedieri, printre acestea numărându-se nume ca NTT Data, Gameloft sau Atos. FintechOS, unul dintre cele mai cunoscute start-up-uri tech din România, oferă soluţii de digitalizare companiilor din industria financiară.

„Cred că piața de IT este se restructurează, din mai multe perspective. Un aspect este că toată economia globală a fost pe creștere, iar companiile doreau să investească cât mai mult în IT. Pe măsură ce economia s-a recalibrat, nu mai există același apetit pentru investiții. Acest lucru ne duce într-un punct în care trebuie să ne gândim dacă chiar avem nevoie de toate aceste investiții. Și la Amazon, de exemplu, sunt divizii întregi care au fost raționalizate”, spune Teodor Blidăruș.

Antreprenorul spune că acest val de disponibilizări vine și lovește în general în companiile exclusiv de servicii. „Din câte înțeleg eu, piața din Cluj este concentrată pe companii care livrează servicii de outsourcing, iar impactul vine de acolo. Creșterea a venit tot pe un fundament pozitiv, avem nevoie de mai mulți oameni pentru că avem abilități de a investi în zona IT, iar în momentul în care acel lucru nu a mai existat, este clar că de acolo vei începe să tai”, a spus Blidăruș.

„În Cluj sunt companii care fac revoluție la nivel european, dar cred că valul nu s-a terminat. Cred că toate companiile care sunt exclusiv focusate pe outsourcing și care nu aveau un model care este ancorat și o competență care este greu de înlocuit sunt expuse. Cred că valul va continua pentru că partea economică este o perspectivă care influențează, cealaltă este revoluția care se întâmplă pe partea de Gen AI. Industria se va focusa pe lucrurile care au valoare adăugată. Suntem în punctul în care anumite dezechilibre se vor regla. Mă aștept ca trendul acesta să continue și cred că firmele care își dezvoltă o competență unică vor fi greu de înlocuit”, adaugă Teodor Blidăruș.

Reamintim că anul trecut în spațiul public au existat anumite informații conform cărora compania ar mai avea doar 270 de angajați din cei 550, din cauza a mai multor runde de concedieri. Sergiu Neguț, co-fondator și CSO al startup-ului FitechOS, a confirmat atunci că firma a făcut reduceri de personal, fără să precizeze numărul de angajați disponibilizați. Vezi mai multe AICI.

Mai multe despre concedierile din IT

Noi turbulențe în piața IT: Angajați ai Atos acuză compania de concedieri mascate, prin modificarea condițiilor de muncă remote/ Reacția Atos: “Facem o reactualizare a procedurii de telemuncă”/ Nu sunt planificate disponibilizări

„Cutremurul” din IT continuă, impulsionat și de problemele din sectorul automotive. Una dintre cele mai mari companii din țară, NTT Data, renunță la oameni: Angajații se plâng de concedieri mascate/ Compania spune că propune încheieri amiabile ale colaborării pentru 35 de angajați

BREAKING Continuă valul de concedieri din IT-ul românesc. Gameloft închide studioul din Cluj-Napoca și concediază cei peste 130 de angajați. Motivul companiei: „Răspundem condițiilor pieței în continuă schimbare / Intenționăm să păstrăm poziția noastră din București”

Se întețesc turbulențe în IT: Compania Kontron Services Romania se pregătește să concedieze 84 din 258 salariați