Terapie de șoc în Argentina: Guvernul ultraliberalului Javier Milei anunță o devalorizare puternică a monedei naționale și reducerea masivă a cheltuielilor statului

pesos argentina Foto: globalexchange.es

Guvernul argentinian al ultraliberalului Javier Milei a lansat, aşa cum a promis, o terapie de şoc şi a anunţat mai multe măsuri, inclusiv o devalorizare cu peste 50% a peso, o reducere a subvenţiilor acordate transporturilor şi energiei, cu scopul de a stabiliza o economie erodată de o îndatorare şi o inflaţie cronice, relatează AFP, potrivit News.ro.

Executivul pune capăt şantierelor publice de infrastructură, care vor trece în privat, nu prelungeşte contracte publice pe o perioadă de sub un an şi reduce în mod drastic numărul ministerelor şi înalţilor funcţionari publici – măsuri ”de urgenţă” anunţate de către ministrul Economiei Luis Caputo, care vizează, în opinia acestuia, evitarea ”catastrofei unei hiperinflaţii” care ameninţă cea de a treia economie din America Latină.

Directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) Kristalina Gheorghieva, principalul creditor al Argentinei, pe care o jută să ramburseze un împrumut în valoare de 44 de miliarde de dolari pe care i l-a acordat în 2018, a catalogat aceste măsuri de austeritate drept un ”pas important către restabilirea stabilităţii” în Argentina.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

AFP prezintă principalele anunţuri:

Devalorizarea peso

Peso era considerat extrem de supraevaluat, la aproximativ 400 de peso un dolar, în ultimele zile ale fostului Guvern de centru-stânga, şi a fost catalogat drept un ”excrement” de către candidatul Milei.

Milei vizează o ”dolarizare” a economiei argentiniene, după ce argentinienii ”au ales deja” dolarul ca monedă a economiilor şi tranzacţiilor pe care le fac.

Peso se devalorizează începând de miercuri la 800 de peso un dolar.

Această devalorizare urmează să afecteze foarte puternic şi imediat puterea de cumpărare a argentinienilor, dintre care 40% se află sub pragul sărăciei, şi să se repercuteze asupra preţurilor, la fel ca ultima devalorizare, de 20% în august.

Această devalorizare este ”mult mai importantă decât se aştepta majoritatea oamenilor, la 800 de peso un dolar, dublu faţă de rata de schimb oficială, iar acest lucru va avea repercusiuni semnificative asupra inflaţiei”, declară AFP un analist de la Economist Intelligence Unit (EIU), Nicolas Saldrias.

”Devalorizarea era prevăzută, însă pentru noi va fi o situaţie mult mai complicată, vom ajunge în sărăcie”, afirmă un profesor în vârstă de 57 de ani, Gabriel Alvarez.

Oprirea subvențiilor

Statul urmează ”să reducă” subvenţiile publice vechi pe care le acordă transporturilor şi energiei, a anunţat Caputo, fără să detalieze calendarul şi fără să precizeze obiectivul plafonului.

”Statul susţine în mod artificial preţuri foarte mici prin aceste subvenţii, pentru a-i face pe oameni să creadă că au bani, dar (…) acest lucru nu este gratuit, iar oamenii plătesc prin inflaţie”, a denunţat el.

Această măsură urmează să lovească în mod direct viaţa de zi cu zi a milioane de argentinieni, mai ales în zona Buenos Aires, care beneficiază de mult timp de transporturi comune extrem de ieftine.

Începând de marţi seara, ea provoca cele mai puternice reacţii.

”Nu cred că ei pot să taie subvenţiile, cel puţin la transporturi, pentru că oamenii trebuie să se deplaseze, însă salariile nu sunt la nivel şi nu vor fi niciodată”, consideră un student în vârstă de 19 ani, Martin Carrascal. ”Oamenii nu vor permite aşa ceva”.

”Ne va fi mai rău ca înainte timp de câteva luni”, dar ”asta e calea de urmat”, a pledat Luis Caputo.

Statul, „tăiat” parțial cu drujba

Numărul ministerelor a fost redus de la 18 la nouă, iar secretariatele şi direcţiile generale la fel, de la 106 la 54, ”o reducere cu 34% a posturilor politice ale statului”, potrivit ministrului Caputo.

”Geneza problemelor noastre a fost întotdeauna bugetară”, a subliniat el, apreciind că, pentru oară, prin votarea unei largi majorităţi în favoarea lui Javier Milei care a promis austeritatea, argentinienii au arătat că înţeleg ”că nu există bani”.

Cu aceeaşi grijă faţă de austeritate, statul ”nu va mai prezenta licitaţii” în vederea unor şantiere publice şi va anula contractele încheiate ”care nu au început”.

”Şantierele de infrastructură în Argentina vor fi realizate de către sectorul privat, pentru că statul nu are nici bani şi nici finanţare pentru ale termina”, a anunţat el.

La fel stau lucrurile în privinţa tuturor anunţurilor şi publicităţii de stat – şi anume în presă -, suspendate pe o perioadă de un an. Ele au costat 34 de milioane de peso în 2023, potrivit lui Caputo, care a subliniat că ”nu există bani pentru ceea ce nu este strict necesar”.

Amortizare socială

În vederea unei amortizări a şocului social – inevitabil – al acestor măsuri, Caputo a anunţat menţinerea unor programe sociale, precum ajutorul în vederea unui acces la locuri de muncă şi o ”consolidare a politicilor sociale primite direct de cei care au cea mai mare nevoie de ele, fără intermediari”, a subliniat el.

Astfel, ”cartele alimentare” – bonuri de cumpărături pentru săraci – vor creşte cu 50%, iar alocaţia familială universală se va dubla la rândul ei.

Javier Milei a avertizat, în discursul său de învestire, duminică, că ”situaţia se va înrăutăţi pe termen scurt”, înainte ca a treia economie din America Latină să culeagă roadele austerităţii bugetare şi să controleze o inflaţie cronică – în prezent de 143% în decurs de un an.

El estimează că inflaţia va putea să fie stăpânită după ”18 până la 24 de luni”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: