Topul celor mai mari investiții anunțate în România în ultimii doi ani

bani, euro, bancnote Sursa: Facebook/ MIPE

România a fost ca un magnet pentru atragerea de noi investiții în ultimii ani și datorită dezvoltării infrastructurii în județe cheie, despre care Economedia a scris aici. În contextul extinderii și finanțărilor atrase de țara noastră, Economedia a realizat o listă cu cele mai mari investiții anunțate în România în ultimii doi ani.

Printre cele mai mari, dar și cele mai recente investiții anunțate se numără compania belgiană ABEE, care a spus că va investi 1,4 miliarde de euro în Zona Liberă Galați, unde va construi o fabrică de baterii pentru maşini electrice. Compania spune că investiția va genera în final circa 8.000 de locuri de muncă. Astfel, compania ABEE va dezvolta în România proiectul Romvolt, în speţă construirea unei fabrici de producţie de celule pentru bateriile proiectate pentru maşini electrice. Noua fabrică va fi construită în Zona Liberă Galaţi, pe o suprafaţă de circa 60 de hectare.

Următoarele companii care au anunțat cele mai mari investiții sunt Prime Batteries Technology, AE SOLAR și Varta, de 1 miliard euro.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Producătorul român de baterii Prime Batteries Technology vrea să investească un miliard de euro până în 2026 în creșterea capacității de producție la 8 GWh, despre care Economedia a scris anterior aici. Acest lucru se va putea realiza prin dezvoltarea fabricii din Ilfov, o investiție care s-ar ridica în total la un miliard de euro până în 2026, din care instituția financiară va finanța doar o parte, conform informațiilor Economedia. În prezent, Prime Batteries are o capacitate de producţie de baterii litiu-ion în România de circa 0,2 GWh anual. Prime Batteries Technology produce baterii litiu-ion și sisteme de baterii personalizate pentru sectorul auto, rețelele inteligente și sectorul industrial. Compania deține o expertiză  în ceea ce privește producția integrată de baterii, care include fabricarea de celule, construirea de module și pachete.

Producătorul german de panouri solare AE SOLAR va produce panouri solare în România, printr-o investiție de un miliard de euro într-o fabrică, potrivit unui anunț al Guvernului din martie, care mai spunea că reprezentanții companiei au confirmat că vor operaționaliza prima fază în acest an.

Aceasta ar fi una dintre cele mai mari investiții anunțate în ultimii ani în România. O investiție similară a fost vehiculată anul trecut, când mai mulți oficiali spuneau că grupul german Varta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii pentru automobile, industriale și de consum, vrea să investească un miliard de euro într-o fabrică de baterii din România. Economica.net a anunțat, la finalul anului trecut, că Varta amână investiția de un miliard de euro în fabrica de baterii pentru mașini electrice din România:

„Varta evaluează constant oportunitățile de extindere a fabricilor noastre existente. În prezent, am oprit toate planurile pentru o eventuală extindere a prezenței noastre în România și nu am mai continuat cu o analiză pentru noi capacități de producție în țară”, potrivit răspunsului transmis de companie pentru Economica.net.

Dacă investițiile menționate mai sus au rămas la stadiu de intenție, compania a început investiția anunțată la noi în țară este Nokian Tyres. Compania a inaugurat oficial la începutul lunii mai lucrările la fabrica de producție de anvelope din Oradea, investiție de 650 de milioane de euro. Producția va începe la finalul lui 2024, iar 90% din anvelope vor merge la export.

Nokian Tyres a anunțat anul trecut, în noiembrie, că intră în România și va investi 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme, după ce s-a retras din Rusia, iar 100 de milioane de euro din investiție va reprezenta ajutor de stat. Un alt reprezentant al Nokian Tyres a declarat că primele anvelope vor fi produse la fabrica din România la sfârșitul anului 2024 și producția în masă va începe în 2025.

O altă companie care anunță investiții mari este Beltrame, care va investi 500 milioane euro la combinatul de la Târgoviște pentru construcția unei noi fabrici eco-inteligente de oțel beton și sârmă laminată, modernizarea și retehnologizarea vechiului combinat precum și construcția unui parc fotovoltaic, după cum a anunțat anul trecut fostul ministru al Economiei Florin Spătaru.

Italienii de la Beltrame au achiziționat anul trecut activele funcționale de producție ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște și vor investi circa 330 de milioane de euro în România pentru a produce oțel beton și sârmă laminată, dar și într-un parc fotovoltaic care va asigura aproape jumătate din consumul propriu de energie, după cum a scris Economedia aici.

Printre alte companii care au anunțat investiții semnificative se numără Tesla Group (90 milioane euro), Greenbrier Companies, dezvoltatorul austriac de proiecte fotovoltaice CCE, Bosch (21 milioane euro), Continental (33 milioane euro).

Top cele mai mari investiții anunțate în România

Compania belgiană ABEE – 1,4 miliarde euro

Prime Batteries Technology – 1 miliard euro

AE SOLAR – 1 miliard euro

Varta – 1 miliarde euro

Nokian Tyres – 650 milioane euro

Beltrame – 500 milioane euro

Investițiile străine în România aproape s-au dublat în ultimul deceniu și au trecut de pragul de 100 de miliarde de euro

Investițiile Străine Directe au ajuns în 2021 la 100,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 91% față de 2010. Este cea mai mare creștere din regiune, dar suntem încă mult în urma Poloniei și Cehiei, arată datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Cei mai mari investitori sunt Germania, Austria și Franța, după cum a scris Economedia aici.

România a trecut în anul 2021 de pragul de 100 de miliarde de euro în privința soldului investițiilor străine directe (ISD), conform datelor Băncii Naționale a României, înregistrând o creștere continuă în ultimul deceniu. Față de 2010, creșterea a fost de 91%, ceea ce este echivalentul unei majorări cu 47,7 miliarde de euro a soldului ISD. Economiștii traduc aceste cifre în ideea că România a fost și continuă să fie în general o locație atractivă pentru investitorii străini.

Investiţiile străine directe au crescut și în prima jumătate a anului 2022, mai precis cu 21,47%, până la 4,379 miliarde de euro, comparativ cu 3,605 miliarde euro în perioada similară din 2021, conform datelor Băncii Naţionale a României. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 4,379 miliarde de euro (comparativ cu 3,605 milioane euro în perioada ianuarie – iunie 2021, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,115 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,264 miliarde de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Investițiile directe ar fi mai mari dacă ar fi interes din partea autorităților centrale si locale. Autoritățile locale ar trebui să fie forțate să atragă investiții pentru a crește veniturile la bugetul local. In caz contrar subventia de la bugetul centralizat să fie redusă. Dar cum PROSTROCRATIA conduce România , nu am nicio speranță.
    P.S. Analizele dvs. sunt lipsite de substanță. O inșiruire de date , fară a prezenta poziția dvs. ca site de specialitate. Ar fi de ajutor pentru cititori sa iși compare evaluarile sau aprecierile asupra unor subiecte de interes general.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.