Transelectrica, obligată să îi plătească despăgubiri de peste 800.000 lei fostului președinte al Consiliului de Supraveghere, Adrian Goicea, care afirma că a fost revocat ilegal

Transelectrica Roman

Transelectrica, monopolul transportului energiei electrice în România și entitatea care guvernează Sistemul Energetic Național, a fost obligată la Centrul de Arbitraj de la Viena să îi plătească despăgubiri de peste 800.000 lei fostului președinte al Consiliului de Supraveghere, Adrian Goicea, care afirma anterior că a fost revocat ilegal, se arată într-un anunț publicat de companie la Bursă.

„Compania Națională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. informează publicul investitor asupra faptului că urmare a soluționării cererii de arbitraj ARB-5724 Goicea Adrian (RO) vs. Transelectrica (RO), Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală a admis pretenții ale domnului Adrian Goicea (reclamant) împotriva Companiei (pârâta) după cum urmează:

– plata sumei de 186.384 RON reprezentând compensația de neconcurență potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei de 605.748 RON reprezentând compensația de denunțare aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la sfârșitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei de 46.596 RON reprezentând componentă variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii.

Compania a fost obligată totodată la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale”, arată anunțul companiei.

Adrian Goicea a fost numit în 2019 în funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al Transelectrica.

Adrian Goicea, fost manager de ţară al companiei spaniole Iberdrola, a fost numit în 2019 în funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al Transelectrica, în locul profesorului de la ASE Mircea Coşea, cu un mandat de patru ani.

Însă în vara lui 2021, acţionarii companiei (unde statul român deține 58,7%) au revocat consoliul şi au votat unul nou.

Adrian Goicea a intentat un proces la Curtea de Arbitraj de la Viena cu privire la revocarea sa din funcţie.

Economedia a scris încă din 2021 că Adrian Goicea a reclamat că demiterea fostului CS ar fi lovită de nulitate, întrucât s-ar fi făcut ilegal. Goicea argumentează că s-ar fi încălcat legea și dispozițiile din actul constitutiv al societății.

Și alți angajați au dat Transelectrica în judecată, cerând despăgubiri.

Marius Stanciu, fost membru al directoratului Transelectrica, care a fost revocat de companie în 2021, cere despăgubiri de aproape 4,4 milioane lei la Curtea de Arbitraj de la Viena, potrivit unui comunicat publicat la Bursa de Valori București (BVB). (Detalii AICI)

În luna mai doi foști membri din Consiliul de Supraveghere al Transelectrica au dat compania în judecată la un centru de arbitraj de la Viena, cerând despăgubiri totale de 2,2 milioane de lei după ce au fost revocați.

Amintim că un alt fost membru în Consiliul de Supraveghere a câștigat deja compensaţii de 792.132 lei, tot într-o instanță arbitraj de la Viena. Este vorba de Mircea Cristian Staicu și Mihaela Popescu. Fiecare dintre aceștia cere acum despăgubiri de la Transelectrica în sumă de 1.140.634,51 lei, deci un total de 2,28 milioane lei.

Amintim că în ianuarie transportatorul naţional de energie electrică Transelectrica a fost obligat de Centrul de Arbitraj de la Viena să-i plătească lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere care a fost revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, compensaţii de 792.132 lei, în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr. 9/28.09.2020, sumă brută la care se adaugă accesorii şi cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă şi obligatorie.

Totodată, Ciprian Constantin Dumitru precum şi Luiza Popescu, foşti membri ai Consiliului de Supraveghere, revocaţi prin Hotărârea AGA nr.4/2021, au înregistrat pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena cererile de arbitraj ARB5697 şi ARB-5713, valoarea pretenţiilor acestora fiind de 882.324 lei (principal), respectiv 792.132 lei (principal), reprezentând compensaţii în baza contractelor de mandat încheiate în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr. 9/28.09.2020.

De asemenea, Cătălin Niţu, fost membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr.25/25.06.2021, a înregistrat cererea de arbitraj ARB-5706, valoarea pretenţiilor acestuia fiind de 559.164 lei (principal), reprezentând compensaţii în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Deciziei Consiliului de Supraveghere nr. 73/16.11.2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *