Secretarul Trezoreriei din SUA, Janet Yellen, a declarat că guvernul va ajunge marţi la limita legală de împrumut şi va începe să aplice ”măsuri extraordinare” pentru a evita depăşirea plafonului şi riscul unui default potenţial catastrofal, transmite Reuters, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Yellen a precizat într-o scrisoare adresată liderilor congresului vineri, cu doar trei zile înainte ca administraţia Biden să predă controlul guvernului SUA preşedintelui ales Donald Trump şi echipei sale, că Trezoreria va începe utilizarea măsurilor extraordinare pe 21 ianuarie.

”Perioada de timp în care măsurile extraordinare pot dura este supusă unei incertitudini considerabile, inclusiv provocărilor de a anticipa plăţile şi încasările guvernului SUA în lunile viitoare”, a spus Yellen în scrisoare.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Secretarul Trezoreriei a menţionat că Trezoreria va suspenda investiţiile în două fonduri de beneficii pentru angajaţii guvernamentali până pe 14 martie, pentru a recâştiga capacitatea de împrumut în cadrul plafonului de datorie de 36,1 trilioane de dolari.

La sfârşitul săptămânii trecute, Trezoreria raportase împrumuturi de 36,08 trilioane de dolari.

Măsura va suspenda noile investiţii care nu sunt imediat necesare pentru plata beneficiilor din Fondul de Pensionare şi Invaliditate al Serviciilor Publice şi Fondul pentru Beneficiile de Sănătate al Pensionarilor Serviciului Poştal. Odată ce limita de datorie va fi crescută sau suspendată, fondurile vor trebui restituite.

Yellen a subliniat că există ”incertitudini considerabile” cu privire la durata măsurilor şi a îndemnat Congresul să ridice sau să suspende limita datoriei, ”pentru a proteja întreaga încredere şi credibilitate a Statelor Unite.”

La sfârşitul lunii decembrie, Yellen spusese că plafonul datoriei va fi atins între 14 şi 23 ianuarie, după ce Congresul a optat să nu includă o extindere sau abrogare permanentă a limitei într-o înţelegere de ultim moment a bugetului la sfârşitul anului.

Trump însuşi a îndemnat legiuitorii să extindă sau să abroge plafonul datoriei şi a criticat ulterior eşecul de a face acest lucru în 2023, considerându-l ”una dintre cele mai stupide decizii politice din ultimii ani”.

Însă mulţi congresmeni republicani consideră limita un punct important de presiune în negocierile fiscale.

Problema plafonului datoriei reprezintă o provocare timpurie pentru succesorul preconizat al lui Yellen, Scott Bessent, ales de Trump pentru funcţia de secretar al Trezoreriei.

Managerul de fonduri de hedging a spus într-o audiere de confirmare în Senat că plafonul datoriei este ”o convenţie nuanţată”, dar că, dacă Trump doreşte eliminarea acestuia, va colabora cu Congresul şi Casa Albă pentru a realiza acest lucru.

Trezoreria dispune de mai multe măsuri extraordinare pe care le poate aplica pentru a evita un default, iar analiştii bugetari estimează că acestea ar putea dura câteva luni, în funcţie de puterea veniturilor fiscale. În cele din urmă, eşecul de a ridica, suspenda sau elimina limita de datorie ar putea împiedica Trezoreria să plătească toate obligaţiile sale. Un default al SUA ar avea probabil consecinţe economice severe.

Plafonul de datorie reprezintă o limită impusă de Congres asupra sumei pe care guvernul SUA o poate împrumuta. Deoarece guvernul cheltuie mai mulţi bani decât încasează din taxe, legiuitorii trebuie să abordeze periodic această problemă – o sarcină politică dificilă, deoarece mulţi sunt reticenţi să voteze pentru creşterea datoriei.

Istoria plafonului de datorie datează din 1917, când Congresul a acordat Trezoreriei o mai mare flexibilitate de împrumut pentru a finanţa intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, dar cu anumite limite.

Legiuitorii au aprobat prima limită modernă a datoriei totale în 1939, la 45 de miliarde de dolari, şi au aprobat 103 creşteri de atunci, pe măsură ce cheltuielile au depăşit veniturile din taxe.

Datoria publică deţinută a reprezentat 98% din PIB-ul SUA în octombrie, comparativ cu 32% în octombrie 2001.