Ucraina devine a cincea țară care legalizează bitcoinul

bitcoin pixabay.com

Ucraina este a cincea țară în tot atâtea săptămâni care stabilește reguli pentru piața criptomonedelor, un semn că guvernele încep să realizeze că bitcoinul este aici pentru a rămâne, scrie CNBC,

Într-un vot aproape unanim, parlamentul ucrainean a adoptat legea care legalizează și reglementează criptomonedele. Până în prezent, criptomonedele funcționau într-o zonă gri – achiziția și vânzarea de monede virtuale era permisă, dar companiile și bursele pe cripto erau adeseori sub supravegherea atentă a autorităților.

Potrivit presei locale, autoritățile aveau tendința de a adopta o poziție agresivă față de criptomonede, considerate o șarlatanie, inclusiv prin recurgerea frecventă la confiscări de aparatură costisitoare, fără niciun motiv.

Noua legislație introduce și o serie de protecții împotriva fraudelor. Dacă proiectul este promulgat de președinte, activele și portofelele digitale, alături de cheile private, vor deveni termeni înscriși în dreptul Ucrainei.

Spre deosebire însă de El Salvador, care a adoptat marți bitcoinul ca modalitate legală de plată, legea ucraineană nu facilitează acest lucru și nu pune pe picior de egalitate bitcoinul cu grivna, moneda națională.

Votul din parlament face parte dintr-o strategie mai amplă a Kievului. Astfel, în 2022 țara intenționează să deschidă piața criptomonedelor pentru investitori, potrivit Kyiv Post. În cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Statele Unite luna trecută, președintele Zelensky a evocat „piața juridică inovatoare pentru active virtuale” drept un atu pentru investiții, iar ministrul pentru Transformare digitală Mihailo Fedorov a afirmat că Ucraina își modernizează piața plăților astfel încât banca națională să poată emite monede digitale.

Ucraina se alătură astfel unei liste de țări care au integrat bitcoinul în legislația națională.

Marți, El Salvador a devenit prima țară care a adoptat bitcoinul ca monedă de plată. În urmă cu două săptămâni, Cuba a adoptat o lege care recunoaște și reglementează criptomonedele, invocând „rațiuni de interes socio-economic”.

Luna trecută, SUA a propus o lege privind traderii de criptomonede, în cadrul proiectului privind investiții în infrastructură de 1.000 de miliarde de dolari.

Panama a propus un proiect de lege care recunoaște cinci criptomonede, printre care și EGLD, criptomoneda românească.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *