UE analizează modalități de reducere a datoriei pentru țările membre

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

Comisia Europeană va prezenta în a doua jumătate a lunii octombrie propuneri de modificare a normelor fiscale ale Uniunii Europene, care vor oferi țărilor căi individuale de reducere a datoriilor, a declarat sâmbătă vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, scrie Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În cadrul unei conferințe de presă, după ce miniștrii de finanțe ai UE au purtat discuții la Praga, Dombrovskis a declarat că principalul obiectiv al normelor, concepute pentru a proteja valoarea euro, va rămâne asigurarea sustenabilității datoriei publice.

„Acest lucru va necesita ajustări fiscale, reforme, precum și investiții”, a spus Dombrovskis, semnalând că investițiile guvernamentale ar urma să primească ceva mai multă atenție în cursul reformei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Toate aceste trei elemente ar trebui să fie combinate astfel încât să se obțină o reducere realistă, treptată și susținută a ratelor datoriei publice”, a spus el.

Potrivit normelor UE, datoria publică trebuie să fie sub 60% din produsul intern brut (PIB), iar deficitele guvernamentale sub 3% din PIB.

Însă pandemia a lăsat multe țări cu datorii mult peste 100% din PIB, Grecia având o datorie de aproximativ 185%, iar Italia de aproximativ 150%. Pe de altă parte, Estonia are o datorie de numai 18,1%, Luxemburg 24,4% și Lituania 44,3%.

„Având în vedere nivelurile divergente de îndatorare din statele membre, nu poate exista o abordare unică pentru toți”, a declarat Dombrovskis. „Poate exista o marjă mai mare pentru statele membre, dar în cadrul unui set comun de reguli”, a spus el.

Aceasta ar fi o abatere de la regula actuală, conform căreia toate țările trebuie să își reducă datoria în fiecare an cu o douăzecime din excedentul de peste 60% din PIB – o cerință mult prea ambițioasă pentru țările cu datorii mari.

„Regulile trebuie să fie clare și trebuie să poată fi aplicate, ceea ce înseamnă că trebuie să fie realiste”, a declarat ministrul ceh de finanțe Zbynek Stanjura, care a găzduit reuniunea. „Așadar, indiferent de modificările pe care le facem, trebuie să stabilim ce este realist.”

Într-un semn de apropiere față de Germania și unele țări din nordul UE, Comisia va propune o aplicare mai fermă a normelor în caz de nerespectare, a declarat Dombrovskis, întrucât practica din trecut a arătat că respectarea normelor nu este o prioritate pentru unii.

De asemenea, Comisia va propune simplificarea normelor prin concentrarea pe un singur indicator observabil, cum ar fi indicatorul de referință al cheltuielilor, a mai spus Dombrovskis.

Criteriul de referință pentru cheltuieli este o regulă care permite guvernelor să crească cheltuielile în fiecare an cu rata de creștere potențială a economiei – rata la care o economie crește fără a genera inflație excesivă.

În acest fel, atunci când economia crește mai repede decât potențialul și se supraîncălzește, scăderea cheltuielilor ajută la răcirea acesteia. Atunci când economia crește sub potențial, cheltuielile publice mai mari o ajută să recupereze.

Comentarii

  1. Trebuie destructurata crima organizata institutionala si limitata corupția endemica cata vreme se fura si jefuieste banul public ca-n vremea haiducilor.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.