UE pregătește investiții de miliarde de euro pentru producția de semiconductori

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană se pregătește să acorde miliarde de euro în ajutoare de stat pentru situri masive de producție de semiconductori de ultimă generație, scrie Bloomberg.

Unul dintre obiectivele cheie ale planului european este atragerea de investiții pentru proiecte, așa-numitele „mega fabrici”. Pentru a câștiga finanțare, aceștia trebuie să fie primii în Europa, să asigure securitatea aprovizionării și să se angajeze în investiții viitoare în tehnologie de vârf, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piețele interne, unui grup de reporteri. UE își va publica propunerea pe 8 februarie.

Breton nu a precizat câți bani va pune UE la dispoziție pentru a-și susține planul, care include megafabricile, precum și alte idei de sprijinire a cercetării. El a spus însă că bugetul se apropie de propunerea SUA de a investi 52 de miliarde de dolari în industrie.

Ajutorul de stat nu va însemna bani gratuiți. Breton nu a dat detalii cu privire la măsuri, dincolo de a spune că legislația va include „instrumente” pentru asigurarea aprovizionării în perioade de criză, „inspirate” de măsuri din SUA. Surse au spus că, în perioade de urgență, UE ar putea cere unei companii să acorde prioritate producției de anumite produse relevante pentru criză, indiferent dacă acest lucru ar provoca complicații în livrarea altor comenzi.

De asemenea, Bruxelles are în vedere să oblige în mod legal companiile să răspundă solicitărilor de informații despre stocuri, grafice de livrare și capacitatea de producție dacă primesc bani publici. UE ar putea decide, de asemenea, dacă va implementa un regim de control al exporturilor și are în vedere amendarea companiilor pentru furnizarea de informații incorecte sau nerespectarea cererilor UE de aprovizionare.

Breton a susținut că investiția va reduce dependența UE de semiconductori din SUA și Asia. Mișcarea ar putea poziționa mai bine Uniunea într-o luptă din ce în ce mai geopolitică pentru a asigura aprovizionarea cu cipurile folosite în orice, de la mașini la uscătoare de păr la smartphone-uri.

UE încearcă să devină un jucător mai mare în industria mondială a semiconductorilor, stabilind anul trecut un obiectiv de a furniza 20% din cipurile lumii până în 2030. Odată cu creșterea cererii, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că producția în UE va trebuie să se multiplice de patru ori.

Breton a prezentat alte idei, inclusiv crearea unui nou program de finanțare UE, finanțat cu țările UE, pentru a sprijini liniile pilot care intensifică cercetarea de ultimă oră la scară industrială și o platformă de proiectare pentru a reuni producătorii și companiile de software.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *