UE stabilește reguli noi pentru sectorul de tehnologie. Ecosistemul Apple ar putea suferi modificări fundamentale după adoptarea Digital Markets Act

Redacția mart. 26, 2022 0 comentarii
Apple, telefon, aplicatii, smartphone

O nouă legislaţie europeană care vizează giganţii din domeniul tehnologiei este la un pas de a fi adoptată, iar aceasta presupune mai multe aspecte faţă de care giganţii americani s-au arătat deranjaţi, scrie News.ro. Este vorba inclusiv de modificări esenţiale ale ecosistemului Apple.

Apple a controlat cu o mână de fier tot ce intră şi are voie să funcţioneze în ecosistemul produselor sale mobile, incluzând aici aplicaţiile şi felul în care acestea sunt livrate.

Ecosistemul Apple ar putea suferi modificări fundamentale după adoptarea Digital Markets Act (DMA), despre care parlamentarii europeni au anunţat săptămâna aceasta că au ajuns la un acord şi este aproape de adoptare.

Pentru Apple, DMA va însemna două lucruri cu care gigantul american nu este deloc de acord. În primul rând, App Store nu va mai putea fi unicul magazin de aplicaţii pentru produsele mobile Apple, ci se va face loc alternativelor – magazinelor terţe de aplicaţii.

În al doilea rând, ar deveni posibil ceea ce dezvoltatorii numesc sideloading, adică instalarea din alte surse, care nu sunt neapărat magazine de aplicaţii. Aici intră instalarea unei aplicaţii descărcate din browser şi salvate local sau instalarea unei aplicaţii de pe medii externe de stocare, precum un SSD portabil.

Apple spune, ca de obicei, că aceste modificări vor slăbi securitatea şi intimitatea utilizatorilor, deschizând mai uşor calea malware-ului şi a atacurilor. Argumentul stă în picioare doar parţial, deoarece chiar Apple facilitează deja aceste operaţiuni pe propriile desktop-uri şi laptopuri.

Problema este că magazinele alternative de aplicaţii şi sideloading-ul ar putea scădea numărul de instalări făcute din App Store, acolo unde Apple percepe un comision din fiecare vânzare. Altfel spus, veniturile Apple din aplicaţii ar fi puse în pericol.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.