UE stabilește reguli noi pentru sectorul de tehnologie. Ecosistemul Apple ar putea suferi modificări fundamentale după adoptarea Digital Markets Act

Apple, telefon, aplicatii, smartphone Foto: Pexels

O nouă legislaţie europeană care vizează giganţii din domeniul tehnologiei este la un pas de a fi adoptată, iar aceasta presupune mai multe aspecte faţă de care giganţii americani s-au arătat deranjaţi, scrie News.ro. Este vorba inclusiv de modificări esenţiale ale ecosistemului Apple.

Apple a controlat cu o mână de fier tot ce intră şi are voie să funcţioneze în ecosistemul produselor sale mobile, incluzând aici aplicaţiile şi felul în care acestea sunt livrate.

Ecosistemul Apple ar putea suferi modificări fundamentale după adoptarea Digital Markets Act (DMA), despre care parlamentarii europeni au anunţat săptămâna aceasta că au ajuns la un acord şi este aproape de adoptare.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Pentru Apple, DMA va însemna două lucruri cu care gigantul american nu este deloc de acord. În primul rând, App Store nu va mai putea fi unicul magazin de aplicaţii pentru produsele mobile Apple, ci se va face loc alternativelor – magazinelor terţe de aplicaţii.

În al doilea rând, ar deveni posibil ceea ce dezvoltatorii numesc sideloading, adică instalarea din alte surse, care nu sunt neapărat magazine de aplicaţii. Aici intră instalarea unei aplicaţii descărcate din browser şi salvate local sau instalarea unei aplicaţii de pe medii externe de stocare, precum un SSD portabil.

Apple spune, ca de obicei, că aceste modificări vor slăbi securitatea şi intimitatea utilizatorilor, deschizând mai uşor calea malware-ului şi a atacurilor. Argumentul stă în picioare doar parţial, deoarece chiar Apple facilitează deja aceste operaţiuni pe propriile desktop-uri şi laptopuri.

Problema este că magazinele alternative de aplicaţii şi sideloading-ul ar putea scădea numărul de instalări făcute din App Store, acolo unde Apple percepe un comision din fiecare vânzare. Altfel spus, veniturile Apple din aplicaţii ar fi puse în pericol.