La data de 26 aprilie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”
UPDATE: Autoritatea Vamală Română transmite că Dinu-Octavian Nicoleascu, directorul Direcției buget și contabilitate din cadrul Autorității Vamale Române, care este urmărit penal de DNA și acuzat că a pretins o mită de 1 milion de lei pe vremea când era director în Ministerul Mediului, nu era angajat în cadrul Autorității Vamale Române atunci când s-a comis infracțiunea de trafic de influență, potrivit unui comunicat de presă.
„Pentru a nu se crea confuzii în rândul opiniei publice, reiterăm că faptele de care respectivul funcționar public este suspectat, nu au legătură cu activitatea desfășurată în cadrul Autorității Vamale Române. Autoritatea Vamală Română a oferit și va oferi sprijin permanent organelor de cercetare penală și va lua măsurile legale ce se impun cu privire la raportul de serviciul al funcționarului public în cauză”, se mai transmite în comunicatul de presă.
Știrea inițială: Dinu Octavian Nicolescu, în prezent director în cadrul Autorității Vamale Române, este urmărit penal de procurorii anticorupție, sub acuzația că ar fi pretins o mită de 1 milion de lei de la un om de afaceri pentru a dispune anularea unor datorii la stat de peste 5 milioane de lei, se arată într-un comunicat al DNA.
Potrivit procurorilor, în datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei. Nicolaescu urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Redăm mai jos comunicatul integral:
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 aprilie 2023, a inculpatului NICOLESCU DINU-OCTAVIAN, la data faptei director economic în cadrul Ministerului Mediului, în prezent director al Autorității Vamale Române, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În luna aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, i-ar fi pretins unui om de faceri (martor în cauză) suma de 1.000.000 lei pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului și că i-ar determina pe aceștia să dispună anularea obligațiilor fiscale, în valoare de 5.699.189 lei, pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administrația Fondului pentru Mediu.
În contextul menționat mai sus, în datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, prin același intermediar, ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei.
Precizăm că presupusul „litigiu” pe care societatea omului de afaceri îl avea cu Administrația Fondului pentru Mediu nu a fost „rezolvat” până în prezent.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 şi art. 309 Cod de procedură penală.