Un chinez care a lucrat ca inginer de software la Google în California a fost acuzat de departamentul de justiție al SUA că a furat secrete comerciale de inteligență artificială de la gigantul tehnologic, în timp ce lucra pe ascuns pentru companii rivale cu sediul în China, scrie Financial Times.
Ding Linwei, cunoscut și sub numele de Leon Ding, un cetățean chinez în vârstă de 38 de ani, a fost angajat de Google în 2019 pentru a lucra la software-ul utilizat în centrele sale de date de supercalculatoare. În rechizitoriul care a fost desecretizat miercuri într-o instanță federală din California se susține că Ding “a început să încarce în secret secrete comerciale care erau stocate în rețeaua Google” între mai 2022 și mai 2023, “moment în care Ding ar fi încărcat peste 500 de fișiere unice care conțineau informații confidențiale”.
Tehnologia pe care Ding ar fi furat-o a implicat “elementele de bază” ale infrastructurii de inteligență artificială a Google, au declarat procurorii. În calitate de angajat, lui Ding i s-a acordat acces la “informații confidențiale ale Google legate de infrastructura hardware, platforma software și modelele și aplicațiile de inteligență artificială pe care acestea le susțineau”, potrivit unui comunicat de presă.
Ding a fost arestat miercuri în Newark, California, pentru patru capete de acuzare pentru furt de secrete comerciale. El riscă o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare și o amendă de până la 250.000 de dolari pentru fiecare cap de acuzare, dacă este condamnat.
“Avem măsuri stricte de protecție pentru a preveni furtul informațiilor noastre comerciale confidențiale și al secretelor noastre comerciale”, a declarat Google într-un comunicat. “În urma unei investigații, am constatat că acest angajat a furat numeroase documente și am sesizat rapid cazul către forțele de ordine. Suntem recunoscători FBI-ului pentru că ne-a ajutat să ne protejăm informațiile și vom continua să cooperăm îndeaproape cu ei.”
Google se numără printre grupurile Big Tech care investesc zeci de miliarde de dolari pentru a dezvolta produse de inteligență artificială generativă care au potențialul de a transforma tehnologia și alte industrii. O cursă a înarmării pentru dominația AI a început anul trecut, când Microsoft a investit 10 miliarde de dolari în OpenAI, producătorul ChatGPT.
Cazul vine, de asemenea, în contextul în care tensiunile au crescut din cauza legăturilor dintre Silicon Valley și China. Administrația Biden a luat măsuri pentru a interzice unele investiții americane în sectoarele de calcul cuantic, cipuri avansate și inteligență artificială din China, într-un efort de a împiedica armata chineză să aibă acces la tehnologia și capitalul american. Această măsură va afecta în mare măsură firmele de capital privat și de capital de risc. Înainte de aceasta, unii investitori americani cu operațiuni importante în această țară, cum ar fi Sequoia Capital și GGV Capital, și-au desprins afacerile din China.
În ultimii ani, procuratura din San Francisco a acuzat trei foști angajați ai Apple că au furat secrete comerciale legate de tehnologia mașinilor care se conduc singure pentru companii chineze.
“Acuzațiile de astăzi sunt cea mai recentă ilustrare a lungimilor pe care sunt dispuse să le parcurgă filialele companiilor cu sediul în Republica Populară Chineză pentru a fura inovația americană”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray.
În timpul în care a lucrat la Google, Ding s-a afiliat în secret la două companii de tehnologie cu sediul în China, potrivit actului de acuzare. Acesta susține că a ajutat la strângerea de capital pentru una dintre companii în timpul unei călătorii de cinci luni în China, la sfârșitul anului 2022. Potențialilor investitori li s-a spus că i s-a oferit postul de director de tehnologie al acesteia și că deținea 20% din acțiunile sale, au declarat procurorii.
De asemenea, el și-ar fi fondat propria companie de inteligență artificială. În rechizitoriu se precizează că acesta a depus o cerere la o organizație cu sediul în China pentru a ajuta la dezvoltarea acestei afaceri și că a prezentat-o la o conferință a investitorilor din China în noiembrie 2023.
Procurorii susțin că Ding nu a informat niciodată Google despre activitatea sa pentru niciuna dintre aceste companii.
În luna următoare, el a fost atenționat de Google că a încercat să încarce mai multe fișiere pe computerul său personal în timp ce se afla în China, dar Ding i-a spus anchetatorului Google că aceasta a fost pentru a furniza dovezi că a lucrat pentru gigantul tehnologic.
Când s-a întors în SUA și fără știrea Google, Ding și-ar fi rezervat un bilet dus de la San Francisco la Beijing, înainte de a demisiona la 26 decembrie.
Câteva zile mai târziu, compania Google a devenit din nou suspicioasă după ce a aflat despre acțiunile sale la conferință și i-a suspendat accesul, căutând în istoricul activității sale pentru a descoperi încărcările neautorizate.
În rechizitoriu se precizează că acesta a luat măsuri pentru a evita detectarea de către sistemele de prevenire a pierderilor de date ale Google și, de asemenea, a permis unui alt angajat al Google să folosească legitimația sa de acces la locul de muncă pentru a intra într-o clădire a Google, făcând să pară că lucrează de la biroul Google din SUA, în timp ce se afla în China.