Una dintre cele mai mari companii de ride sharing din lume ar putea intra sub control de stat. Municipaliteatea din Beijing vrea să investească în Didi Global (Bloomberg)

didi ride sharing

Guvernul municipal din Beijing a propus o investiţie în gigantul chinez de ride-sharing Didi Global Inc, care ar da unei firme de stat controlul asupra celei mai mari companii de ride-sharing din lume, informează Bloomberg News, citat de Agerpres. Publicația internațională citează surse din piață.

Obiectivul propunerii făcută de municipalitatea din Beijing este redobândirea controlului asupra uneia din cele mai mari corporaţii chineze şi mai ales asupra datelor colectate de această firmă.

Potrivit Bloomberg, conform unei propuneri preliminare, mai multe companii cu sediul în Beijing, în special Shouqi Group, parte a companiei de stat Beijing Tourism Group , vor achiziţiona o participaţie la Didi. Sursele au precizat că printre scenariile avute în vedere se numără şi acea în care consorţiul va prelua o aşa-numită “acţiune de aur” care îi va conferi drept de vot şi un loc în consiliul de administraţie de la Didi.

Ca reacţie la aceste informaţii acţiunile Didi au înregistrat un salt de 8% în tranzacţiile care preced deschiderea oficială a bursei de la New York.

În prezent, grupul Didi este controlat de o echipă formată din co-fondatorul Cheng Wei şi preşedintele Jean Liu, care împreună deţin 58% din dretpruile de vot după oferta publică iniţială din SUA a companiei. SoftBank Group Corp, Uber Technologies Inc. şi Alibaba sunt cei mai importanţi acţionari minoritari de la Didi.

Potrivit Bloomberg, aranjamentul de tip “acţiune de aur” pe care municipalitatea din Beijing îl are în vedere pentru firma de ride-hailing Didi este similar cu o investiţie făcută de guvernul chinez în principala entitate chineză a grupului ByteDance, proprietarul reţelei TikTok.

Propunerea de preluare este doar una din represaliile avute în vedere de autorităţile chineze după ce Didi a decis să îşi listeze acţiunile la bursa de la New York în luna iunie a acestui an, în pofida obiecţiilor ridicate de autorităţilor de reglementare de la Beijing. În luna iulie mai multe agenţii ale statului chinez au efectuat inspecţii la birourile Didi iar ulterior Administraţia Spaţiului Cibernetic al Chinei (CAC) a ordonat magazinelor de aplicaţii să nu mai ofere aplicaţia Didi, deoarece ar fi colectat ilegal datele personale ale utilizatorilor.

Didi a devenit un exemplu al eforturilor guvernului chinez de a limita puterea giganţilor din domeniul internetului. Administraţia preşedintelui Xi Jinping vrea să îşi promoveze viziunea unei împărţiri a averii, sub sloganul “prosperitate comună”, şi a luat în vizor sectorul internetului unde au apărut un număr fără precedent de miliardari care au acumulat averi uriaşe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *