Prețul locuințelor continuă să crească în întreaga Uniune Europeană. În al patrulea trimestru din 2024, prețurile locuințelor din regiune au crescut cu 4,9%, în timp ce chiriile au crescut cu 3,2% față de aceeași perioadă din 2023, transmite Euronews.com. Pe parcursul anului 2024, creșterea anuală a prețurilor locuințelor în UE a fost de 3,3%, iar chiriile au înregistrat o creștere de 3,1%. România a marcat una dintre cele mai mari majorări la capitolul chirii.
Fluctuațiile prețurilor au variat în Europa, unele țări înregistrând chiar scăderi. Dar care țări europene au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor locuințelor și ale chiriilor în 2024?
Conform Eurostat, în 2024, variația medie anuală a prețurilor locuințelor în UE a variat de la o scădere de 5,2% în Luxemburg la o creștere de 16,5% în Bulgaria.
Prețurile locuințelor au scăzut în Franța și Germania în 2024
În afară de Luxemburg, prețurile locuințelor au scăzut în Franța (-3,7%), Finlanda (-3,5%), Germania (-1,6%) și Austria (-0,2%) în 2024.
În afară de Bulgaria, creșteri semnificative ale prețurilor au fost observate în Polonia (15,0%), Ungaria (12,8%) și Croația (10,4%).
Creșteri importante au fost înregistrate și în Portugalia (9,1%), Spania (8,5%), Irlanda (8,5%) și Țările de Jos (8,2%).
Conform ONS, inflația medie anuală a prețurilor locuințelor în Regatul Unit a fost de 4,6% în cele 12 luni până în decembrie 2024.
Europa de Est și de Sud-Est tinde să domine partea superioară a clasamentului, înregistrând creșteri mari, în timp ce țările din Europa de Vest și de Nord ocupă partea inferioară.
România se situează în prima jumătate a clasamentului, cu o creștere de 5%, peste media de 3,3% a UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Comparând ultimele trimestre ale anilor 2024 și 2023, creșterile prețurilor locuințelor au urmat un model similar cu variațiile medii pe întregul an. În cadrul UE, Bulgaria a înregistrat cea mai mare creștere de la un trimestru la altul, de 18,3%, urmată de Ungaria (13,0%) și Portugalia (11,5%).
Dintre cele mai mari patru economii ale UE, Spania a înregistrat cea mai mare creștere, de 11,3%, în timp ce Franța a înregistrat o scădere de 1,9% în aceeași perioadă. Alături de Franța, Finlanda (-1,9%) a fost singura altă țară din UE care a înregistrat o scădere.
Variația de la an la an în acest trimestru a fost de 1,9% în Germania și de 4,5% în Italia.
Turcia, care s-a confruntat cu o inflație ridicată în ultimii ani, a ieșit în evidență ca o situație aberantă semnificativă printre țările din afara UE de pe listă, inclusiv unele țări candidate și membre AELS.
În 2024, prețurile locuințelor din Turcia au crescut cu 41,5%, cu o creștere de la an la an de 28,5% înregistrată în trimestrul al patrulea.
Creșterea chiriilor rămâne ușor în urma prețurilor locuințelor
În UE, creșterea chiriilor a rămas ușor sub creșterea prețurilor locuințelor, atât în ceea ce privește media anuală pentru 2024, cât și în ceea ce privește variația de la an la an pentru ultimul trimestru.
Creșterea medie anuală a chiriilor a fost de 3,1%, în timp ce creșterea de la an la an în ultimul trimestru din 2024 a fost de 3,2%. Pentru prețurile locuințelor, aceste cifre au fost de 3,2% și, respectiv, 4,9%.
Printre țările UE, variația medie anuală a chiriilor a variat de la o scădere de 0,9% în Estonia la o creștere de 12,4% în Ungaria. România urmează îndeaproape, cu o majorare de 11,1%.
Estonia a fost singura țară în care chiriile au scăzut.
Țările din Europa de Est și Balcani au înregistrat cele mai mari creșteri ale chiriilor, în timp ce țările din Europa de Vest și de Nord au înregistrat o creștere scăzută sau o stagnare a chiriilor.
Articolul integral AICI